Sport

ȘTIINȚA PETROȘANI. JUBILEE ÎN 2023 70 DE ANI (1953) | APARE BASCHETUL!

C hiar dacã rugby-ul (mai ales), handbalul și fotbalul au adus mari bucurii centrului universitar din Petroșani, de-a lungul vremii au existat în cadrul acestei unitãți de învãțãmânt și alte domenii care au dus faima sportului din „Dealul Institutului”.

Baschetul a apãrut în Valea Jiului prin crearea secției de la I.M.P., cu ocazia unei faze regionale a campionatului României a liceelor (școli medii), în perioada 4-6 februarie 1961.
Atunci, echipa masculinã a ocupat locul 2 (în competiție au fost patru echipe) iar cea femininã, locul 1, printre componentele de atunci amintindu-le pe Sanda Rãdulescu, Lia Duncea, Clara Fișter, Gabriela Vârlan, Viorica Ogreanu sau Gabriela Smeu. Ulterior, echipa va câștiga faza zonalã de la Timișoara, reușind o calificare la faza finala naționalã.
Baschetul va fi una dintre secțiile de performanță ale Clubului Știința Petroșani.
În anul 1953, prof. Teodor Szilaghi creazã o echipã de amatori în cadrul I.M.P. reușind sã o ducã în Divizia „A”! Timp de trei decenii baschetul a contribuit puternic la activitatea competiționalã a Clubului Știința, dând o serie de jucãtori de valoare precum Bochiș, Ianoșiga,George David (fost primar al Petroșaniului), Brãgaru, Buzdugan, M.Sârbu, Ghițã Alexe, Mihuț, Dan Manolescu, Sorin Szilaghi, Diac, Duma, Tângãreanu, Sângeorzan sau Alexe Nunu, Sturek, Ilea, Licã Crișan.
În 1973 participã la turneul de calificare a Diviziei „B”, unde va rãmâne trei sezoane.În 1978 participã la turneul de calificare în Divizia „B”, la Rm. Vâlcea, și dupã trei
victorii (83-72 cu Medicina Timișoara, 95-43 cu Constr. Sibiu, 78-77 cu C.S.S.Sighișoara) revine în eșalonul doi. Vor urma alte cinci campionate în Divizia „B” ( cu Gh.Ghițã, Minișca, Fr. Diak, Costel Duna, Al. Șiparu, S.Silaghi, Dan Mandescu, Mircea Sârbu, Mihai Buzdugan etc.) devenind în 1980
Jiul-Știința Petroșani. În ediția 1980-1981 va ocupa locul 3, dar va retrograda la finalul campionatului 1984-1985. Deși va beneficia în continuare de aportul unor jucãtori de
valoare (B.Catanã, G.Teșeleanu, G.Szekely, L.Dobre), echipa de baschet din „Dealul Institutului” nu va mai reveni în prim-plan, autodizolvându-se dupã 1990.