Au fost aproape douã decenii, 1961 – 1980, marcate de contributia majorã a profesorului Gheorghe Irimie, cel care a gustat de multe ori succesul unui fotbal a cãrui baze le-a pus la Institutul de Mine Petrosani. A urcat treptele competitiei pas cu pas, a reusit sã construiascã de la zero o echipã care dupã câtiva ani se confrunta cu echipe din Divizia “A”. Alãturi de colegii de catedrã si institut precum Voicu Zoican, Olimpia Jula, Iulius Crãciun, Ion Uifãlean, Ion Olteanu, Ion Vasilescu, Mihai Pãsculescu, Wilhelm, Kecs, Ioan Frãtilã si altii, a realizat o muncã deosebitã, punând la punct, cu sprijinul Rectoratului, Complexului Sportiv Studentesc “Stiinta”, având conditii optime pentru pregãtirea sportivilor tuturor sectiilor. De-a lungul celor aproape 20 de ani, cu profesorul Gheorghe Irimie la cârma echipei, Stiinta Petrosani a fost iubitã pentru faptul cã a practicat un fotbal curat, spectaculos, într-un climat de sportivitate si respect fatã de partenerul de întrecere. “Omul sfinteste locul”, o zicalã poate mai potrivitã ca niciunde, legatã de relatia antrenor-echipã. 20 de ani de succese notabile: campioana universitarã (1963), vicecampioanã universitarã (1965), campioanã raionalã (1961 – 1962) regionalã si promovare în Divizia “C” (1967 – 68) partcipã în fazele superioare ale Cupei României ( 1972 – 74). Un cumul de rezultate care îl aseazã pe antrenorul Gheorghe Irimie în tabloul marilor oameni de sport pe care i-a avut Valea Jiului de-a lungul vremii.

Se poate spune cã profesorul Gheorghe Irimie si-a închinat viata în slujba sportului universitar, pentru cã si dupã încheierea activitãtii fotbalistice a echipei Stiinta, în 1980, domnia sa a activat ca antrenor la sectia de schi alpin pânã în anul 2006.

A avut o activitate profesionalã fãrã cusur, Gheorghe Irimie fiind în toti acesti ani un adevãrat vârf de lance în impulsionarea sportului din “Dealul Institutului”.

Practic, istoria sectiei de fotbal a Stiintei Petrosani se confundã cu activitatea profesorului Gheorghe Irimie. Acesta a fost destinul unui om care a rãmas vesnic legat sufleteste dedicându-se trup si suflet fotbalului si sportului practicat la actuala universitate din Petrosani.

Dincolo de palmares, prof. Gheorghe Irimie se poate mândri cã de sub mâna lui au plecat numerosi fotbalisti la toate esaloanele divizionare. Astfel, au plecat spre Divizia “A” jucãtorii Fr. Covaci , Cristi Fãgas Dumitru Bogheanu (toti la Jiul Petrosani).

O altã serie, spre Divizia “B”, asa cum au fost Colceag (Min. Lupeni), Lelesan (A.S. Paroseni Vulcan), P. Marincãu, Gulea, Krafft (Muresul Deva), Seceanschi (Vagonul Arad), Marincan, Grizea (Vulturii Lugoj), Teo Munteanu (C.S.M. Sibiu), Tr. Stefan, Berindei (Aurul Brad), Stir (Minerul Baia Mare) sau altii în DiviZia “C”: Bãleanu, Burnete, Borcan (Unirea Alba Iulia), Alexiuc (CFR Simeria), Pandelas (Mnerul Comãnesti), Bãlosu, Dan Voicu, Chitac (Minerul Vulcan), Zãvãlas (Minerul Motru).

Toti acestia si-au fãcut datoria acolo unde au jucat, la finalul carierei obtând pentru profesii deprinse la facultãtile Institutului de Mine din Petrosani.

Primul meci pe noul stadion “Stiinta”

Stiinta Petrosani a debutat pe stadionul din “Dealul Institutului” cu o victorie, 2-1 cu Minerul Teliuc (ambele goluri marcate de Pavel Marincãu).

În presa centralã

Echipa de fotbal Stiinta Petrosani era citatã în revista de specialitate “Fotbal” în 1967, performantele sale la nivelul “regiunii Hunedoara” fiind scoase în evidentã. Stiinta Petrosani a avut întotdeauna o echipã puternicã de juniori, precum cea din editia de campionat 1974 – 1975.

14-1

Genu TUTU