Primãria municipiului Petrosani a reusit sã mai facã un pas în ce priveste derularea investitiei “Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turisticã Parâng”, dupã ce magistratii de la Curtea de Apel Alba au dat câstig de cauzã municipalitãtii în procesul cu Regia Nationalã a Pãdurilor-Romsilva.
În fapt, procesul fãcea referire la emiterea de cãtre Romsilva a unui aviz pentru scoaterea definitivã din fondul forestier national, prin transfer de proprietate publicã a statului, în proprietate publicã a reclamantului, a suprafetelor de teren destinate realizãrii pârtiilor pentru practicarea schiului, precum si realizãrii instalatiilor de transport pe cablu aferente acestora. Toate erau necesare pentru executarea proiectului “Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turisticã Parâng”.
Suprafata de teren la care se face referire mãsoarã 43,3641 hectare, iar Romsilva, desi stia cã terenul este în proprietatea publicã a statului, fiindu-i în administrare, refuza sã-si dea avizul de scoatere definitivã din fondul forestier si sã-l transfere în proprietatea autoritãtii publice locale. Mai simplu spus, a fost nevoie de un proces între douã entitãti ale statului pentru ca un teren, care apartinea statului, sã poatã fi transferat de la o entitate la cealaltã, adicã de la stat la…stat.
Si asta în conditiile în care suprafata de teren era exceptatã de la plata unor eventuale obligatii bãnesti, iar Statiunea Petrosani Parâng este de interes national conform HG nr. 1.205/2009. Atentie!, vorbim despre un proiect strategic pentru Valea Jiului, care ar putea crea sute de noi locuri de muncã, dar, dupã cum se vede interesele sunt mari chiar si în interiorul unor institutii ale statului, din moment ce pentru orice etapã cât de micã este nevoie de interventia justitiei. Si atunci, ce sã mai înteleagã locuitorii Vãii Jiului, când politicienii de la cel mai înalt nivel vorbesc despre continuarea lucrãrilor în turismul din zonã, iar situatia este alta?
Un alt vis frumos al Vãii Jiului…
Potrivit documentatiei, domeniul schiabil din Parâng se va întinde pe o suprafata de 150 hectare si va avea 17 pârtii, în lungime totalã de 23,7 kilometri, iar pentru acces, între Petrosani si statiunea montanã este prevãzutã construirea unei telegondole. Întreaga investitie va ajunge la 337,6 milioane de lei, iar lucrãrile au început efectiv la sfârsitul anului 2010, când firma Kranz Eurocenter Pitesti s-a apucat de amenajarea de santier. Investitia privind domeniul schiabil din Parâng a fost câstigatã de un grup de firme formatã din Kranz Eurocenter Pitesti, în asociere cu Acomin Cluj – Napoca si Doppelmayer Austria.
Marius Mitrache