Statul încearcã sã obtinã o derogare de la Comisia Europeanã pentru închiderea minelor Lupeni si Lonea

Statul român cautã sã obtinã o derogare de la Comisia Europeanã în ceea ce priveste termenul de închidere a minelor Lupeni si Lonea.  Certitudinea de la acest moment este cã cele douã unitãti miniere ar trebui sã îsi înceteze activitatea la finele acestui an, la data de 31 decembrie. Senatorul PSD, Cristian Resmeritã, sustine cã se fac eforturi pentru ca statul sã obtinã o derogare de la Comisia Europeanã în acest sens.
“Indiferent de ce spun eu acum, certitudinea este cã pe data de 31 decembrie se opreste productia. Asta e cert astãzi, nu stiu ce va fi zilele viitoare. S-au fãcut cereri de cãtre minister pentru cã  termenul de exploatare sã se ducã mai departe. În momentul de fatã, Comisia Europeanã a spus sã se facã un studiu independent care sã ateste dacã se pot sau nu închide atât de repede unitãtile miniere. Eu vreau cã minele astea sã îsi  continue productia, dacã nu îsi continuã productia nu o sã mai avem cãrbune, pentru cã Vulcanul si Livezeniul nu pot sã dea cãrbune nici sã functioneze o centralã termicã dintr-un oras. Dau productie foarte micã. Luptãm pentru ele (pentru minele Lupeni si Lonea – n.r.)”,  a declarat  senatorul PSD,  Cristian Resmeritã, în cadrul unei conferinte de presã.
De altfel, România este singurul stat din Uniunea Europeanã care a solicitat astfel de derogãri.
”Surpriza a fost mare. Suntem singurul stat care am cerut acest lucru (continuarea extractiei la minele pe închidere-n.r.)”, a spus secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Visan, în urmã cu o lunã de zile la întâlnirea care a avut loc la Universitatea Petrosani.
În paralel s-a  efectuat un studiu pentru cele douã unitãti miniere. Documentul va trebui sã arate dacã este sau nu necesarã continuarea activitãtii cu productie a celor douã exploatãri.
“Asteptãm acum o serie  de studii ce vor arãta cã cele douã exploatãri miniere nu pot fi închise, din punct de vedere al securitãtii zãcãmântului, asa cum se doreste în momentul de fatã. Când vor apãrea studiile, pe care nu le face CEH, noi vom demara o serie de actiuni, ca sã aducem în atentia Guvernului si acesta, la rândul sãu, în atentia Comisiei Europene faptul cã aceste douã mine nu pot fi închise de pe azi pe mâine”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Complexul Energetic Hunedoara încearcã sã prelungeascã activitatea extractivã a celor douã capacitãti miniere, care ar urma sã punã punct extractiei de cãrbune la finele acestui an. Ulterior, dupã data de 31 decembrie 2018 se va mai putea lucra doar la închiderea de  subteran si de suprafatã. Complexul Energetic Hunedoara ar putea restitui Comisie Europene circa 400 de milioane de euro. Jongleriile cu scoaterea minelor Lupeni si Lonea din programul de închidere ar putea avea  consecinte nefaste asupra bugetului societãtii, care si asa este grav afectat.
““Scoaterea” minelor Lonea si Lupeni din programul de închidere autorizat de Comisia Europeanã ar avea drept consecintã imediatã obligarea beneficiarului ajutorului de a returna toate sumele acordate pânã în prezent prin acte normative, cu titlu de ajutor de stat pentru închidere, atât Complexului Energetic Hunedoara cât si Societãtii Nationale pentru Închideri Mine Valea Jiului (pentru minele Petrila, Paroseni si Uricani) – în total cca. 400 mil. Euro”, aratã Ministerul Energiei.
În plus, pe acelasi considerent, CEH se va afla în “imposibilitatea finantãrii viitoare a activitãtilor de închidere si a celorlalte cheltuieli exceptionale (precum, dar fãrã a se limita la costuri de reconversie profesionalã, costuri cu lucrãri suplimentare pentru asigurarea în subteran, rezultând din închiderea unitãtilor miniere, pagube cauzate de activitatea minierã, costuri reziduale ce decurg din aprovizionarea cu apã sau evacuarea apelor uzate, costuri cu recultivarea solurilor la suprafatã, alte costuri de ecologizare)”, mai noteazã ministerul de resort.
În data de 14 noiembrie 2017 autoritãtile române au notificat o modificare a ajutorului de stat destinat închiderii minelor de cãrbune necompetitive, respectiv pentru minele Lupeni si Lonea. Prin aceastã notificare s-a solicitat prelungirea termenului de încetare a activitãtii miniere din mina Lupeni de la data de 30 septembrie 2017 la data de 31 decembrie 2018, prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de stat pentru mâna Lupeni pânã la data de 31.12.2018, redistribuirea ajutorului pentru acoperirea pierderilor pentru minele Lupeni si Lonea pânã la data de 31 decembrie 2018, dar si majorarea bugetului pentru acoperirea costurilor exceptionale si redistribuirea costurilor exceptionale pentru perioada 2017-2024.

Monika BACIU

7 comentarii la „Statul încearcã sã obtinã o derogare de la Comisia Europeanã pentru închiderea minelor Lupeni si Lonea

 • 16 octombrie 2018 la 20:05
  Permalink

  Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

 • 17 octombrie 2018 la 06:44
  Permalink

  bravooo Popeye, tine-o tot asa 😛

 • 17 octombrie 2018 la 07:07
  Permalink

  Sa nu se faca investitii la mina Livezeni si Vulcan,dar sa se faca la minele Lupeni si Lonea !

 • 17 octombrie 2018 la 09:04
  Permalink

  cine a declarat minele vulcan si livezeni viabile ?si de ce acum sunt mai viabile lupeni si lonea?

 • 17 octombrie 2018 la 10:11
  Permalink

  Sa se faca investitii puternice in inchiderea C.E.H. – ului, sa se termine odata cu toata nebunia asta !!!

 • 17 octombrie 2018 la 11:01
  Permalink

  bani de dat inapoi la U E sunt dar ptr salarii si materiale nu sunt…..bleah

 • 17 octombrie 2018 la 16:49
  Permalink

  stai calm,,,nu sunt bani de dat inapoi,, vorbea ipotetic daca se incalca regulamentul european referitor la ajutoarele acordate poentru inchiderea minelor, abia atunci statul roman ar fi „amendat” ,,,deci de aici e 99% sigur ca cele 2 mine anul acesta vor inceta sa mai exploateze carbune, din pacate pentru cei din vale,, in rest praful de pe toba,, 🙁

Comentariile sunt închise.