Mai bine de jumãtate dintre locurile oferite în cabanele si pensiunile din Straja sunt ocupate de turisti, la finele acestei sãptãmâni. A nins la Straja si cei din munte au pornit si instalatiile de zãpadã, acolo unde a fost necesar, asa încât, sunt, pentru al treilea week-end, gata de schi.
„În zona turisticã Straja a început sã creascã afluenta turisticã si, pe sfârsiturile de sãptãmânã care au trecut, deja au functionat instalatiile de transport pe cablu, ca de altfel, si trei din cele sapte pârtii. Pentru week-end-ul acesta, din informatiile pe care le avem, vom avea undeva la 50% din capacitatea de cazare a statiunii, ocupatã, drept pentru care deja este miscare si iubitorii schiului sunt dornici sã ne viziteze”, a spus George Resiga, seful echipei Salvamont Straja. Salvamontistii spun, însã, cã le recomandã celor care vin la munte, acum, dupã primele ninsori, multã prudentã. Asta, dacã vor sã plece în drumetii, pe care sunt sfãtuiti sã le anunte, iar pe traseu, sã nu intre în zonele în care ar putea sã producã avalanse. Pericolul este mare, acum când zãpada e proaspãt cãzutã.
„Celor care întreprind actiuni pedestre în zonã înaltã le recomand sã tinã cont de vreme, sã evite pe cât posibil zonele de depunere la vânt a zãpezii, deoarece, dupã cum vã spuneam, chiar dacã nu este cantitate mare de zãpadã, factorul de risc si de declansare a avalansei este posibil, cum de altfel, s-au si înregistrat, în ultimele sãptãmâni, în zona Bucegi si în Cãlimani, unde am avut accidente”, mai precizeazã George Resiga. Straja este una dintre cele mai cãutate statiuni de munte din România si sezonul de schi a început încã din prima zi a lunii decembrie. Sunt puse în functiune o parte dintre tunurile de zãpadã, iar administratorii pregãtesc pârtiile pentru schiori si pentru taberele ce urmeazã sã vinã aici.
Diana Mitrache