Numãrul turistilor care au ales statiunea montanã ca destinatie turisticã este în continuã crestere. Potrivit autoritãtilor locale, de la un sezon la altul, sunt din ce în ce mai multi iubitori ai muntelui care aleg Straja. Aici sunt pârtii de schi de conditii excelente, dar si preturi mai mici decât în statiunile montane mari ale tãrii.
În Straja se schiazã pe un întreg munte. Domeniul schiabil însumeazã peste 26 de kilometri de pârtii. 20 de kilometri sunt acoperiti cu zãpadã artificialã. Cele 11 instalatii de transport pe cablu asigurã accesul facil la toate pârtiile din statiune.
Datoritã construirii telegondolei si a telescaunului de pe Vf. Straja, apar pârtii noi, cea mai lungã fiind Pârtia Strajã, cu o lungime de 8,1 km. În sezonul 2016-2017 în munte a fost inaugurat telescaunul de pe Pârtia Constantinescu, în sezonul 2017-2018 un alt telescaun, în locul teleschiului 2. Din sezonul 2018-2019 statiunea montanã Straja îi asteaptã pe turisti cu un nou telescaun, debraiabil, pe pârtiile Constantinescu si Mutu. Investitiile sunt în mare parte private, acestea contribuind semnificativ la cresterea numãrului de turisti.
“Investitia pe care Guvernul României a fãcut-o în Straja îsi aratã roadele. La noi, în Straja, investitiile au si randament financiar, dar si din punct de vedere al turistului. Pe noi ne intereseazã cã turistii sã fie multumiti. Ne intereseazã dezvoltarea acestui oras, dar dezvoltarea nu poate sã vinã decât prin ceea ce încercãm sã facem pentru comunitate. Avem o crestere fatã de anul trecut de 15%, fatã de tot ceea ce am avut, mã refer la parcãri, telegondolã, pârtii de schi. Anul trecut am avut 15% în plus fatã de anul 2017, ceea ce este îmbucurãtor. Banii trebuie sã ajungã la cetãtenii municipiului Lupeni, de aceea facem aceste investitii, pentru ca la un moment dat, din profit sã realizãm lucruri în localitate. Deocamdatã nu avem profit”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. Sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipatã cu instalatie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiazã si de instalatie de nocturnã, fãcând astfel posibilã utilizarea pârtiilor pânã seara târziu. Sunt întretinute cu ajutorul utilajelor de bãtãtorit zãpada, pentru a le mentine în conditii cât mai bune de schi. Edilii au si alte planuri.
“Mi-as dori ca în viitor sã punem nocturnã pe toatã lungimea telegondolei. Îmi doresc sã luminãm pârtia, astfel încât sã poatã fi folositã si pe timp de iarnã. Ar fi un plus pentru noi, pentru dezvoltare. Îmi doresc ca telegondola sã functioneze si searã. Acum, nu se poate acest lucru deoarece ne este interzis sã functionãm”, a mai spus sursa citatã. Statiunea Straja este localizatã în judetul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, în inima Muntilor Vâlcan, în zona Valea Jiului, la aproximativ 8 km de municipiul Lupeni. Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacantã, pensiuni si vile. Dintre acestea, 70 sunt omologate cu 1, 2, 3 si 4 stele. Straja a fost declaratã statiune turisticã localã în anul 2002, potrivit H.G. 1110 din 20 octombrie 2002. În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipatã cu instalatie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiazã si de instalatie de nocturnã, fãcând astfel posibilã utilizarea pârtiilor pânã seara târziu. Sunt întretinute cu ajutorul utilajelor de bãtãtorit zãpada, ratrac-uri, pentru a le mentine în conditii cât mai bune de schi. Prin cele 12 pârtii de schi, statiunea Straja însumeazã aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Din acestia, 20 km sunt acoperiti cu zãpadã artificialã. Cele 11 instalatii de transport pe cablu vã asigurã accesul facil la toate pârtiile din statiune: 4 telescaune, 6 teleskiuri si telegondola care face legãtura dintre Lupeni si statiune. Datoritã construirii telegondolei si a telescaunului de pe Vf. Straja, apar pârtii noi, cea mai lungã fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km. În sezonul 2016-2017 am inaugurat telescaunul de pe Pârtia Constantinescu. Pentru fluidizarea si dezvoltarea transportului pe cablu, în 2018 s-a demontat teleschiul 3, pentru lãrgirea pârtiei, acesta fiind relocat paralel cu telescaunul 1, de pe pârtia Constantinescu. Cea mai semnificativã investitie din anul 2018 este cea a telescaunului cu patru locuri, debraiabil, din zona Crucii. Acesta se deplaseazã cu viteza de 4m/s, pe o lungime de 1300 metri. Telescaunul debraiabil porneste din zona Crucii Eroilor si urcã pânã spre finalul pârtiei Mutu. Pentru începãtori, covorul rulant a fost remontat si pozitionat în variantã finalã, pe pârtia Baloo, iar pentru asigurarea stratului de zãpadã artificialã pe tot parcursul sezonului s-au mai achizitionat cinci tunuri noi, numãrul total al tunurilor ajungând la 23, toate fiind rãspândite pe tot domeniul schiabil. O altã investitie asteptatã de turisti a fost telescaunul de pe Vârful Straja. Începând cu sezonul 2018-2019 acesta va functiona si va urca pânã la 1870 metri.
Monika BACIU