S tația de tratare a apei din Taia, care alimentează populația din orașul Petrila se va opri timp de două zile. Este o măsură planificată în cadrul lucrărilor prevăzute aici, dar oamenii care primesc apă de aici vor avea apă la robinet. Cei de la Apa Serv spun cum se va întâmpla.
Stația de tratare a apei de la Taia este gata în proporție de 70%, iar acum, în luna mai, au loc o serie de lucrări noi. Asta implică, așa cum spun cei de la Apa Serv, restricții în funcționarea acesteia, timp de 2 zile.
„În cursul lunii mai, stația Taia va fi oprită aproximativ 48 de ore, pentru a cupla rețeaua nouă. Cele 48 de ore, însă, nu înseamnă că populația nu va avea apă. Va fi apă 24 de ore din 24, pentru că vom suplini cu stația de pe Jieț, prin aducțiunea de 4 km, care asigură rezervoarele de pe raza orașului Petrila să fie pline cu apă. Așa că, cele 48 de ore de întrerupere a funcționării stației Taia nu vor fi resimțite la Petrila”, a declarat Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
În orașul Petrila au loc lucrări de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare în baza unui program cu finanțare europeană, iar până acum au fost reabilitate o serie de aducțiuni, rețele de apă și o parte a celor de canalizare.
„În Petrila avem un progres de 90%. În două-trei luni se va finaliza. Acolo am avut o investițâie pe partea de alimentare cu apă și au fost reabilitați aproape 10 km de conducte de apă, 6 km de canalizare. Iar pe partea de Petrila, cea mai importantă investiție este aducțiunea de 4 km de la Jieț, până în zona rezervoarelor de la Petrila”, a mai spus Cristian Ionică. Peste 10 km de rețele de apă, nu mai puțin de 6,4 rețele de canalizare și o aducțiune de apă de peste 4 km au fost în parte realizate în Petrila. Proiectul de finanțare al acestei ample lucrări a fost semnat cu constructorul în anul 2019. Investiția este de aproximativ 28 de milioane de lei și face parte dintr-un amplu proiect finanțat pentru Valea Jiului din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.
Partea a doua a proiectului de modernizare a sistemului de canalizare si alimentare cu apã potabilã valoreazã 67 de milioane de euro, fãrã TVA, iar zeci de km de retea vor fi reabilitați în toată Valea Jiului. În aceastã parte a proiectului, vor fi reabilitați 44 de km de rețele, 3 surse de apã, la Jieț, Polatiște și Izvoru, aducțiunea magistralã de la Valea de Pești spre Petroșani, stațiile de tratare de la Zãnoaga și Taia și rețelele de distribuție din Vestul Vãii Jiului.
Diana Mitrache