8.000 de abonati cu aproximatie, sunt acum alimentati cu apã din statia de la Taia, care trateazã apa, dar are nevoie sã fie suplinitã, de foarte multe, de cea de la Jiet. De aproape douã decenii nu s-au fãcut investitii aici, iar acum urmeazã sã fie implementat un proiect ce clar va face din acest obiectiv unul dintre cele mai bune de profil.
„Din anii 2000, aici nu s-a mai fãcut nimic. Lucrãm cu tehnologii învechite, ceea ce simt cei care sunt direct alimentati din Statia Tãia. Asta înseamnã cã, la orice ploaie mai puternicã, statia nu functioneazã cât sã asigure parametrii de calitate a apei, motiv pentru care este opritã. Statia are 500 de ore de oprire pânã acum, ore care nu au fost resimtite neapãrat de populatie pentru cã am reusit sã suplimentãm necesarul din statia de la Jiet ”, spune directorul Cristian Ionicã, responsabil cu departamentul tehnic din SCA pa Serv.
În proiectul de 90 de milioane de euro, semnat la Petrosani de ministrul Rovana Plumb vor fi reabilitate douã statii de tratare: cea de la Tãia si cea de la Zãnoaga, iar specialistii spun cã totul va fi modernizat.
„Începând de la captare, pânã la cea de filtrare, dezinfectie. Peste doi ani nu va mai fi nimic aici si se va modifica totul si va fi una mult mai modernã decât cea de la Jiet si Valea de Pesti, care deja sunt vechi, ceea ce ne bucurã”, a mai adãugat Cristian Ionicã. Statia de tratare a apei de pe Tãia este frecvent opritã când ploile torentiale mãturã versantii de pe care s-au fãcut tãieri masive de pãduri. Efectul, însã, nu este mereu simtit în orase, pentru cã populatia este alimentatã din statiile de pe partea de Jiet.
Diana Mitrache