8.000 de abonati cu aproximattie, sunt acum alimentati cu apa din statia de la Taia, care trateaza apa, dar are nevoie sa fie suplinita, de foarte multe ori, de cea de la Jiet. De aproape doua decenii nu s-au facut investitii aici, iar acum urmeaza sa fie implemnentat un proiect ce clar va face din acest obiectiv unul dintre cele mai bune de profil. Lucrarile au început în aceste zile.

Din anii 2000, aici nu s-a mai facut nimic, angajatii lucreaza cu tehnologii învechite, iar la orice ploaie mai puternica, statia nu functioneaza cat sa asigure parametrii de calitate a apei, motiv pentru care este oprita.

Acest obiectiv are sute de ore de oprire pana acum, ore care nu au fost resimtite neaparat de populatie, dar nevoia de reabilitare este una iminenta. Asa ca lucrarile au început. „Suntem la Taia, a doua cea mai veche din Valea Jiului, cu o vechime de 45 de ani, pentru ca a fost construita în 1975. A fost partial reabilitata în 2000, cand s-a schimbat partea de tehnologie de decantare. Ea a intrat acaum în reabilitare totala. Toate obiectievele vechi vor fi reabilitate si, în plus, vor fi cel putin 8 obiective noi, care vor asigura functionarea statiei, ca în toate celelalte, fara nicio ora de oprire. Apa bruta este o apa care îsi schimba aici foarte des turbiditatea. Aici avem cele mai mari probleme, cu  turbiditatea si greu gestionam situatia”, a spus Cristian Ionica, manager SC Apa Serv Valea Jiului.

Odata cu semnarea contractului în iunie 2019, putem spune ca s-a început lucrul si aici. Vorbim aici de un contract ce dureaza  3 ani de zile. „În 2022 va fi finalizat. Lucrarile s-au început din primavara, pentru ca aici a fost si proiectare si executie, iar ca noutati de aici va fi decantorul lamelar, statia de reactivi, statia de filtre, cu baterii cu nisip si cu carbune activ si se va schimba toata tehnologia de dezinfectie a apei. Aceasta urmeaza sa  fie facuta atat cu Cl gazos, cat si cu ultraviolete. Vor fi constructii noi si monitorizarea statiei si echipamentele hidromecanice vor fi schimbate si se va vedea functionarea loc de la dispeceratul central de la Petrosani”, mai spune Cristian Ionica,

Vor fi lucrari ce vor impune oprirea statiei, dar populatia nu va avea probleme. Asta spun cei de la Apa Serv, care ne arata ce lucrari noi se executa acum.

„În spatele nostruse lucreaza la decantorul lamelar. Apa din captare, va intra în decantorul actual, care va avea rolul de prredecantare. Dupa aceea, va ajunge în  decantorul nou, o constructie noua, o tehnologie de ultima generatie, cu monitorizarea calitatii apei”, a conchis Ionica.

Diana Mitrache