În dosar sunt inculpate 14 persoane printre acestea fiind si fostul lider al minerilor, Miron Cozma, Ion Iliescu, Petre Roman ori fostul sef al SRI. Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 se aflã pe rolul Curtii Militare de Apel Bucuresti, iar procesul se anuntã unul de duratã în conditiile în care sunt de audiat 1.500 de victime si 600 de martori.
Dosarul a fost instrumentat de Parchetul Înaltei Curte de Casatie si Justitie si au fost trimisi în judecatã, pentru crime împotriva umanitãtii fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul sef al SRI Virgil Mãgureanu si Miron Cozma. Potrivit procurorilor, în zilele de 11 si 12 iunie 1990 autoritãtile statului au hotãrât sã declanseze un atac violent împotriva manifestantilor aflati în Piata Universitãtii din Bucuresti, în acest atac fiind implicate, în mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apãrãrii Nationale, Serviciului Român de Informatii, precum si peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tãrii.
Miron Cozma, presedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului” si Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minierã Bãrbãteni sunt si ei învinuiti de infractiuni contra umanitãtii.
Anchetatorii aratã în rechizitoriu cã minerii adusi în Bucuresti au devastat sediile partidelor politice nou înfiintate sau reînfiintate dupã Revolutia din decembrie 1989 si care se aflau în opozitie. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucurestiului si alte persoane având legãturã cu manifestatiile din Piata Universitãtii, imaginile cu actele de violentã comise de mineri pe strãzile orasului fiind mediatizate în întreaga lume. Dosarul Mineriadei are 413 volume, iar rechizitoriul întocmit în acest caz are 2.000 de file.
Maximilian Gânju