S portivi, militari în rezervă și voluntari au preluat ștafeta veteranilor Invictus, la Petroșani. Acesta este modul în care sportivii susțin veteranii și le duc mai departe numele celor care luptă în teatrele de război, lucru atât de actual în aceste zile, în lume. Prin Valea Jiului a trecut traseul albastru.
Startul „Ștafetei Veteranilor” a fost dat la începutul acestei luni, când, pe trei trasee, roșu, galben și albastru, voluntari „Invictus” din întreaga țară, alergători, cicliști și militari, merg spre Carei.
“Ștafeta Veteranilor Invictus”, a juns la a X-a ediție, iar în acest an se desfășoară până în 25 octombrie. Miercuri dimineață, pe ceață, sportivii din Valea Jiului au preluat steagul și au depus o coroană la monumentul minerului din parcul Central Carol Schreter.
„Este a X-a ediție a maratonului, iar noi suntem pe traseul albastru. Este al doilean an pentru noi. A plecat pe 11 octombrie de la Pitești și va ajunge, cu celelalte două ștafete, galbenă și roșie, la Carei, în 25 octombrie, de Ziua Armatei. Carei este ultimul oraș eliberat în cel de Al Doilea Război Monial. Traseul celor 3 ștafete însumează 3.500 de km, alergați de către noi, voluntari Invictus, militari, militari răniți și civili”, spune Nelson Lungu, sportiv,
voluntar Invictus.
Acești oameni duc, în alergare, Drapelul Național, în semn de respect pentru veteranii de război care încă luptă în diverse colțuri ale lumii. Iar efortul lor este cu atât mai vizibil, așa că, la Petroșani, ștafeta a ajuns să plece mai departe din mâna primarului Tiberiu Iacob Ridzi. „E un gest simbolic, dar cu o puternică rezonanță, din foarte multe puncte de vedere. Ne bucurăm că ștatefa trece și pe la Petroșani. Sunt militari în rezervă, dar și voluntari civili, care duc mai departe ștafeta alergând pe acest traseu”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Iar voluntarii de la noi au ținut un moment de reculegere, în timp ce conducătorul delegației a ținut să concluzioneze: „Am recitit o poezie, acum câteva zile, a poetului Aurel Anghel, care se numește Eroii și mi-au rămas în minte două versuri: Eroii nu mai au nevoi/ Eroii ne mai au pe noi. Sacrificiul impune respect! Go Invictus!”, a spus Nelson Lungu.
De la Petroșani, ștafeta a ajuns, anul acesta și la Petrila, acolo unde voluntarii spun că au mers pentru prima dată. „Am reușit al doilea an să punem Petroșaniul pe harta Invictus și e un lucru bun. Iar anul acesta am reușit să punem și Petrila pe harta Invictus. Eu sunt cetățean al orașului Petrila și mă bucur foarte mult că am reușit acest lucru”, a mai adaugat voluntarul Nelson Lungu.
Diana Mitrache