Stafeta muntilor se predã în Parâng

În acest sfârsit de sãptãmânã, în Parâng are loc cea de-a V-a etapã a unei competitii montane din cadrul unui campionat national de turism sportiv.  Actiunea este  organizatã de Asociatia schi turism montan  Pro-Parâng Petrosani ne invitã la cea de-a patra editie a ,,Trofeului  Pro-Parâng”, etapa  a V-a în cadrul Campionatului National de Turism Sportiv ,,Stafeta Muntilor”.
”Competitia se adreseazã cluburilor si asociatiilor de sport,  turism, ecologie din tarã afiliate sau nu la campionat, precum si tuturor iubitorilor de sport si drumetie care pot forma o echipã si doresc sã participe. Tabãra de corturi va fi organizatã pe un domeniu privat pe malul Lotrului în imediata apropiere a podului peste Lotru de pe DN67C, iar autoturismele vor fi parcate  pe un singur sens, pe drumul forestier care face accesul în traseul turistic. Cu amabilitatea proprietarului Obstea Rãdeiu din Novaci nu se percepe taxã de campare, va exista o singurã vatrã de foc iar la finalul evenimentului se va  igieniza zona, deseurile fiind evacuate printr-un efort comun organizatori- participanti. Totusi cei care care doresc cazare, la 6 km distantã se aflã statiunea Obârsia Lotrului unde existã pensiuni si cãsute”, aratã organizatorii.
Sunt mai multe probe în cadrul concursului. Raid montan – traseu montan de dificultate medie, cu o duratã de maxim 7- 8 ore si diferentã de nivel de 1000 m. Pentru categoria Family traseul de concurs este de dificultate medie cu o duratã de maxim 4 ore si diferentã de nivel de 800m. Posturile fãrã arbitru vor avea perforator, dar si un cod format din 3 litere care trebuie notat în cazul în care sunt probleme cu perforarea pe foaia de concurs. Se acceptã si foto cu 2 membrii din echipã. Orientare turisticã – se va desfãsura pe vizã cu hartã, si participã un reprezentant al fiecãrei echipe. Lungimea traseului de orientare nu depãseste 1,2 km cu o diferentã de nivel de 20 m. Proba de orientare se va desfãsura dupã încheierea probei de raid montan. Cunostinte teoretice – probã este organizatã în sistem test grilã cu un singur rãspuns corect, timpul alocat este de 7 minute si departajarea  concurentilor se va face în functie de timpul  realizat. Chestionarul va cuprinde un numãr de 15 întrebãri si fiecare membru al echipei va rãspunde la câte cinci întrebãri . Categoriile Family si Open vor rãspunde doar la întrebãri pe bazã de imagini. Toate categoriile de concurs vor sustine proba înainte de startul în probã de raid  montan.
“Proba culturalã – se va sustine în seara zilei de sâmbãtã, la focul de tabãrã. Pentru a puncta, pe scenã trebuie sã  urce minim 3 persoane care sã prezinte un  program cu tematicã montanã ce va  cuprinde obligatoriu  3 componente: cântec, poezie si umor”, mai aratã organizatorii.
Monika BACIU