Pentru prima dată, unul dintre cele trei trasee alese pentru maratonul dedicat veteranilor INVICTUS a trecut prin Petroșani. Sportivi din Valea Jiului au preluat-o și au dus-o la Deva. Este un omagiu adus celor care au căzut în teatrele de operațiuni din lume. Acțiunea este pornită din 2014, din Anglia, iar acum, sportivii s-au oprit să depună o coroană de flori la statuia minerului din Parcul Carol Schreter.
Micarea INVICTUS a adus mii de sportivi și veterani în sport, le-a creat alternativa la o viață sub stigmatul unui accident nefericit, iar ștafeta pornită acum și prin România a ajuns la noi. Pe o ceață densă, din Defileul Jiului, sportivii noștri au preluat ștafeta albastră, Petroșaniul fiind pe traseul albastru al deplasării lor și au dus-o spre Deva.
„Este un omagiu adus celor care și-au dat viața și un respect pentru soldații răniți în teatrele de operații. Ei sunt invalizi, care participă la Jocurile Olimpice dedicate lor și noi tocmai acest lucru respectăn. Traseul albastrui a trecut pe aici și, înainte, nu se opreau și noi acum vrut ca Petroșaniul să apară și el pe harta INVICTUS, fiind un oraș care merită, cu oameni cu sportivi și veterani de război și am insistat să putem alerga alături de ei”, a spus Nelson Lungu, sportiv din Petrila.
Povestea INVICTUS România a început în anul 2014, atunci când un grup de voluntari militari și civili, inspirați de organizarea la Londra a primelor jocuri Invictus sub patronajul prințului Harry de Wales, al Marii Britanii, a început un proiect de educaţie. Proiectul își propune să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoştinţei care se cuvine militarilor răniţi în acţiuni și să ducă și militarii răniți români la Invictus Games.
„Sunt din Caransebeș și de mai mulți ani sunt voluntar INVICTUS. A devenit deja o tradiție de mai mulți ani și ne bucurăm că am ajuns la Petroșani, acum, la prima oră. Am plecatr din Târgu Jiu la ora 2,00 nopatea. Facem prin voluntariat și fiecare dintre noi are o altă meserie. Suntem profesori, economiști, pensionari și vrem să ne aducem aportul și să ne exprimăm respectul. Ducem mai departe ștafeta albastră, care va ajunge în data de 25 octombrie, la Carei, de Ziua Arameti și cred că este un moment deosebit”, a declarat și Petrișor Rada, voluntar INVICTUS.
Sportivii Sanda Cioară, Cristian Țopescu, Vasile Ivănescu, Paul Negoi și Nelson Lungu sunt sportivii care au plecat din Petroșani, iar ștafeta a fost preluată și mai apoi predată de primarul municipiului Petroșani.
„Este o acțiune foarte frumoasă și foarte importantă, care se va finaliza în data de 25 octombrie, de Ziua Armatei, la Carie. Practic, prin această ștafetă aduc un omagiu veteranilor de război și celor din teatrele de operațiuni, care participă la acele Jocuri Olimpice dedicate lor. Faptul că au trecut pe la Petroșani și au depus o coroană de flori în semn de respect pentru eroii noștri – minerii care au murit în subteran, este o dovadă în plus că aceste valori trebuie să rămână și să fie transmise mai departe tinerelor generații”, a spus și Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Voluntarii INVICTUS au ales sportul ca să arate cât de importantă este susținerea pentru militarii reveniți din teatrele de operațiuni, după ce au fost răniți. Mulți au ales să practice un sport, indiferent de handicapul cu care s-au ales, așa că ștafeta sportivilor de la noi este dovada că sunt sprijiniți și apreciați.
Diana Mitrache