7Chiar dacã liderii de la Sindicatul Muntele au întors spatele actiunii dupã ce îsi anuntaserã sprijinul, un sindicat de la Mina Lupeni, afiliat – culmea! – tot la Muntele, a vrut sã fie alãturi de familiile necãjite si sã aducã, mai ales copiilor, un zâmbet de Pasti. Minerii au strâns bani pe care i-au donat actiunii initiate de Asociatia Sfânta Filofteia din Lupeni, coordonatã de omul de afaceri Emil Pãrãu.

Dupã ce initial au anuntat cã vor sprijini actiunea, liderii de sindicat de la „Muntele” – reprezentativ la nivelul SNH –  au dat înapoi si au anuntat cã nu mai renuntã la hrana caldã a minerilor. Sindicalisti au sustinut cã timpul a fost scurt si nu au avut suficient rãgaz sã se consulte cu ortacii, iar decizia nu poate fi una unilateralã. Minerii de la Lupeni le-au demonstrat, însã, liderilor lor, cã pe ei nu i-a întrebat nimeni, iar refuzul are probabil alte cauze. Au pus mânã de la mânã, au strâns o sumã de bani pe care au donat-o actiunii intitulate “Zâmbete de Pasti”, asa încât, în pragul sãrbãtorilor pascale sã îi ajute pe cei defavorizati de soartã si mai ales copiii din familii sãrace. Chiar dacã s-a pornit de la 400 – 500 de pachete, dupã centralizarea datelor de al scoli privind situatia familialã a tuturor copiilor, s-a ajuns la aproape 1700 de familii care au nevoie de ajutor. „Când am vãzut aceastã listã am spus sã încercãm sã dãm chiar la toti. Si atunci am spus cã noi, ca Asociatie, am putea sã strângem câteva sute de milioane si sã cumpãrãm ouãle, cozonacii, dulciurile si ar mai fi problema cãrnii”, explicã omul de afaceri Emil Pãrãu cum au ajuns sindicatele miniere în aceastã ecuatie. Practic, s-a vorbit cu liderii de sindicat, iar acestia au fost de acord initial sã renunte la masa caldã pentru o zi sau douã iar din acei bani sã se cumpere carnea. Mai apoi, însã, s-au rãzgândit. Din fericire, s-au gãsit alti oameni cu suflet mare, iar minerii de la Lupeni s-au raliat imediat actiunii. „Miercuri au votat cã nu mai participã la aceastã actiune si ne gândeam ce o sã facem. Am decis sã ne mobilizãm, a fost o întâlnire a membrilor Comitetului director si fiecare am mai plusat cu ce am putut si mai mult, am început sã sunãm la oameni de bine, cum se spune, în general, adicã investitori din Valea Jiului cãrora le-am explicat situatia. Spre bucuria mea, am reusit sã mai strângem încã 300 de milioane de lei vechi si cumpãrãm si carnea”, a mai spus Pãrãu.

Nu a vrut sã-si ajute fostii ortaci!?

Sunt surse care spun cã sindicatele au dat înapoi dupã ce unul dintre liderii de la Muntele s-a opus actiunii pe motiv cã o parte a alimentelor ar ajunge la minerii disponibilizati pe care nu ar fi vrut sã-i ajute! Oricum, campanii de strângere a alimentelor neperisabile au fost organizate, pânã duminicã, în toate orasele Vãii Jiului si toti cei care au dorit sã ajute au putut sã vinã în punctele special amenajate. Pachetele vor fi distribuite marti, direct acasã la fiecare unde sunt voluntari mai multi, sau la sediul primãriilor, acolo unde nu se poate merge la domiciliile beneficiarilor, de unde vor lua pachetele. „Aceasta este de fapt si deviza: Sã încercãm sã fim mai buni! Iar cei pe cei care îi ajutãm acum, sã ajute si ei, la rândul lor, comunitatea de unde primesc ajutoare.

Tocmai din aceastã acuzã, în fiecare pachet va fi pus si un fluturas prin care anuntãm cã, în luna iunie, încercãm sã facem o actiune de Ziua Curãteniei în Valea Jiului si o sã-i rugãm pe toti cei care au beneficiat de aceste putine ajutoare, sã vinã câteva ore alãturi de noi, alãturi de voluntarii nostri sã facã curãtenie. Vom vedea câti dintre ei au înteles sã întoarcã acest bine” a explicat initiatorul actiunii.

Carmen Cosman