Î n sfârşit, un fapt împlinit, izvor al unei mari satisfacţii unanime: Ştiinţa Petroşani, câştigătoarea „Cupei Federaţiei Române” la rugby pe anul 1983.
E adevărat, frumoasa comportare din campionat lăsa să se întrevadă că Ştiinţa va fi o candidată serioasă pentru primul loc în grupa preliminară cupei, dar de aici şi până la câştigarea Cupei F.R.R. era o cale lungă. O atmosferă deosebită, de bucurie întrepătrunsă de majoră responsabilitate emana din grupul de jucători care înconjurau cupa, simbolul suprem al jocului cu balonul oval din România.
Iată numele celor care se înscriu cu aur pe placa multdoritei cupe, numele celor care au ridicat pe cea mai înaltă treaptă prestigiul rugbyului din Valea Jiului: Sandu – Ortelecan – Petre Dobre, Suşinschi – Drumea, Ion Florentin – Palamariu – Viciu, Bonea, Chiriac, Medragoniu, Ghiţă (Călin), Viorel Dobre, Catană, Dinu. Rezerve: Victor Băloi, Mateescu, Garofil şi Tulipan. Nu au jucat cei doi jucători convocaţi la lotul naţional, în vederea dificilului meci cu U.R.S.S. în campionatul european: Bucan şi Ştefan Constantin, iar tânărul Luca n-a putut figura nici pe lista rezervelor fiind operat după un accident la umăr. După victoria din semifinală Ştiinţa Petroşani – Steaua 25-12 (3-4) rugbyştii din Petroşani au dispus de studenţii ieşeni în finală mult mai uşor decât arată scorul: Ştiinţa Petroşani – Politehnica Iaşi 6-3 (3-3).
Nu putem evidenţia pe cineva anume din echipă, nu credem că e „fair” nici să trecem, separat, numele celor care au înscris punctele în acest frumos joc colectiv, unde acţiunile individuale sunt sortite eşecului, însă este o mare realizare, care a făcut ca factorii de conducere din Institutul de Mine Petroşani şi ai secţiei de rugby Ştiinţa Petroşani să se pronunţe la acest sfârşit de drum încununat cu laurii învingătorilor.
Lector univ. Aurel Suciu, secretar al secţiei de rugby Ştiinţa Petroşani: „Cucerirea Cupei Federaţiei Române de Rugby” poate constitui o surpriză pentru cei care nu trăiesc zi de zi alături de coechipierii divizionarei A din Valea Jiului. Pentru noi, cei care ne-am aflat alături de această echipă atât în momentele grele, cât şi la bucurii, cucerirea Cupei este un rezultat firesc al muncii responsabile, pline de dăruire pe care fiecare jucător a depus-o în returul campionatului.
Noua conducere tehnică, formată din antrenorul C. Budică şi conf. univ. dr. ing. Ion Dijmărescu a reuşit să creeze un climat de muncă şi încredere, care a facilitat realizarea unei coeziuni de monolit în sânul echipei, ceea ce a făcut ca registrul tehnicotactic al echipei să se ridice la cotele cele mai înalte ale performanţei. De altfel, rezultatele din campionat au prefigurat succesul din „cupă”.
„Ţin să mulţumesc tuturor jucătorilor şi conducătorilor lor pentru frumoasele clipe pe care ni le-au oferit prin cucerirea acestei cupe, aflată pentru prima dată în Petroşani şi să le urez în continuare, mari împliniri în sport şi în viaţă”.
Dobre Petre, pilier, linia I: „După cum am promis în toamnă: bine am jucat şi cupa am câştigat”.
Conf. univ. dr. ing. Ion Dijmărescu: „Sunt foarte fericit şi cred că acum, în momentul festivităţii, orice alte cuvinte sunt de prisos”.
Şef lucrări ing. Mircea Ortelecan, maestru emerit al sportului, căpitanul echipei: „Nu puteam pierde Cupa F.R.R. deoarece toţi băieţii au fost mobilizaţi ca niciodată, pentru cucerirea acestui trofeu. Înaintarea noastră a fost superioară adversarelor (Steaua Bucureşti şi Politehnica Iaşi) şi linia de transferuri s-a autodepăşit, ambele compartimente având o pregătire psihologică foarte înaltă, intrând pe teren cu ferma hotărâre de A CÂŞTIGA! Dăruirea exemplară a tuturor jucătorilor echipei a dus la aceste victorii în care echipa credea înainte de a intra în teren. Remarc în mod deosebit splendidul dropgol realizat de Bonea, chintesenţă a unei dominări nete, care a dus la final, la victorie, la câştigarea cupei!”.
Ing. C. Budică, antrenor al echipei de rugby Ştiinţa Petroşani: „Perioada turneului final al Cupei F.R.R. a coincis cu starea de maxim potenţial fizic şi psihic a echipei. La aceasta s-a adăugat convingerea echipei, a tuturor factorilor de conducere din institut, a secţiei de rugby, cum că, Cupa F.R.R. poate poposi la Petroşani, pentru prima dată în Valea Jiului”. O perfectă sudură între toate compartimentele echipei, sudura sufletească între toţi componenţii echipei a dus la depăşirea oricărui complex în primul meci, cu Steaua, fapt dovedit în cea de-a doua repriză mai ales, când s-a jucat pentru victorie, înscriindu-se nu mai puţin de 22 puncte în 40 minute!
GENU TUTU