Secolul XXI, eterna căutare…

D in sezonul 2003-2004 au început emoţiile. Cu toate că au terminat pe locul 6 în
clasamentul Diviziei Naţionale, studenţii au avut destule probleme.

Prima victorie au obţinut-o abia în etapa a 8-a, 49-19 cu Minerul Lupeni. Problemele de ordin financiar, diminuarea valorică a liniei I, plecarea unor jucători valoroşi (Drăgoi, Cl. Stelian, Pingert, M. Constantin) au redus mult din forţa echipei. Un retur mai bun a făcut în cele din urmă ca Ştiinţa Petroşani să-şi prelungească agonia… Antrenorul Ion Raţiu a dus la capăt, până la urmă, un campionat în care cel mai bun randament l-au avut Lăcătuşu, Bolea, C. Toma, Revnic, Căt. Buburuzan, Piu, Victor Ioniţă, Pancu, Cr. Suciu, Boca, Ciocodeică, D. Ivan, C. Bălan.
Ediţia 2004-2005 a fost una de coşmar: lot „subţire”, lipsa unui sponsor de bază, jucători fără loc de muncă, fără condiţii optime de pregătire.
Sezonul 2006-2007 a însemnat sezonul de adio cu Divizia Naţională, după 48 de ani consecutivi pe prima scenă! Deşi numeros, lotul lui Ion Raţiu a avut puţine valori, într-o serie cu Contor Zenner Arad, Farul Constanţa, Politehnica Iaşi, PETROM Timişoara sau REMIN Baia Mare, startul cu aceasta din urmă însemnând începutul sfârşitului: 3-67, acasă, în prima etapă! Un lot de 26 jucători, majoritatea cvasinecunoscuţi, din care mai răsăriţi au fost Cătălin Buburuzan (pilier), Bolea (linia a II-a), Vali Văduva (aripă), D. Cojocaru, Fl. Radu (fundaşi), Pricop (mijlocaş la deschidere), Boca (taloner) sau Victor Ioniţă (taloner). Campionatul 2007-2008 a adus la cârma echipei pe fostul jucător Aurel Piu care a strâns în jurul său un mănunchi de jucători (D. Cojocaru, Pricop, Skverne, Hanzi, Iriza, Iepure, Hâncu ş.a.) care au încercat să readucă Ştiinţa Petroşani pe prima scenă.
Nu s-a putut şi de fiecare dată s-a sperat…
SEZONUL SPERANȚEI…
Odată cu începerea ediţiei 2008-2009 a Diviziei A, seria Vest (al doilea, de fapt, în eşalonul secund), sub imboldul şi dorinţa de revenire pe prima scenă, conducerea Ştiinţei Petroşani, cu inimoasele sale cadre didactice mai hotărâte ca niciodată,
profesorii Emil Pop (rector) şi Ilie Răscolean (prorector), au pornit o
campanie de revigorare a echipei de rugby. A fost readus la conducerea tehnică a echipei Emil Drumea, cel care a cunoscut numeroase succese cu „floarea de colţ”, atât ca jucător cât şi ca antrenor, s-a stabilit un lot omogen şi
s-a purces la drum.
A fost un sezon de toamnă… nici prea-prea, nici foarte-foarte, cu patru înfrângeri din opt partide, cu un loc 2 (ce duce la barajul de promovare), la egalitate de victorii cu Metrorex Bucureşti.
Sezonul de primăvară a început cu o înfrângere la Universitatea Arad, dar echipa şi-a revenit, reuşind victorii în următoarele 7 partide, adică până la finalul campionatului, deci, cu nici o înfrângere în 2009 ! În final, un meritat loc 2 în serie, ce îi va conferi dreptul de a participa la jocurile de baraj pentru promovarea în Divizia Națională.
GENU TUȚU