Oficial, la nivelul tãrii, a fost declaratã epidemie de gripã si, conducerea Spitalului de Urgentã din Petrosani impune, din aceastã sãptãmânã, restrictii în ceea ce priveste vizitele apartinãtorilor.
De altfel, în ultima perioadã existã foarte multi oameni care vin la spital, la apartinãtori, dar si bolnavi care ies sã îsi facã cumpãrãturi în afara spitalului, în papuci de casã, iar acest lucru nu trebuie sã se mai întâmple.
Medicul care conduce unitatea de la Petrosani spune cã restrictiile intrã în vigoare de acum si cã nu este exclusã declararea carantinei, la un moment dat. „La ora actualã, în conformitate cu anunturile fãcute de Ministerul Sãnãtãtii, pe care le asteptãm si ne parvinã si în format oficial, e declaratã epidemie de gripã la nivel national, cu recomandãrile ca, acolo unde sunt probleme de infectii respiratorii, respectiv gripã, sã se ajungã la instituirea mãsurilor de carantinã, sau mãcar de limitare a accesului vizitatorilor în spital, respectiv la sectiile cu risc”, a spus dr. Alin Vasilescu, manager al Spitalului de Urgentã din Petrosani.
Vizitele apartinãtorilor urmeazã sã se desfãsoare dupã un anumit program, iar în afara acestuia, accesul în spital va fi total interzis. „Urmeazã sã afisãm solicitarea de a se conforma vizitatorii si apartinãtorii la programul pe care îl avem de la ora 15,00, la 17,00, în fiecare zi, pentru vizitare, respectiv de limitare a accesului la pacientii internati, nu mai mult de o persoanã si un interval de timp de 10 – 15 minute, maxim. Si asta, la sectiile obisnuite. La cele cu risc, oricum programul de vizitã este mai redus. La ATI, spre exemplu, este doar o jumãtate de orã, de la 16,30 – 17,00, dar si acolo vom avea solicitarea de a se scurta pe cât posibil vizita. Iar, dacã lucrurile avanseazã si vom fi obligati sã declarãm carantinã, atunci mãsurile mãsurile se vor modifica”, a adãugat medicul Alin Vasilescu.
Pânã acum sunt doar doi suspecti de gripã, cãrora urmeazã sã li se confirme si diagnosticul, iar pacientii sunt sfãtuiti sã se prezinte la medicul de familie, sau la sectia de primire a urgentelor.
„La ora actualã, cazuri confirmate, internate în spital, nu avem. Avem o crestere destul de semnificativã a infectiilor acute ale cãilor respiratorii superioare, prezentate în urgentã, pe parcursul ultimei luni, de la 60 de cazuri, la aproximativ 150 de cazuri pe sãptãmânã. La fel înregistrãm o crestere a numãrului de pneumonii, de la 15 – 16 pe sãptãmânã, la 35 în ultimele douã sãptãmâni”, a conchis managerul SUP.
Cei care au simptome de rãcealã si gripã sunt acum sfãtuiti sã se prezinte la medicul de familie, sau la unitatea de primire a urgentelor. Si mãsurile de prevenire sunt obligatorii, mai ales cã sunt zone cu epidemii declarate, iar pentru asta, spãlatul pe mâini si evitarea aglomeratiei sunt vitale.
Mai mult, medicii le recomandã si celor internati în spital sã nu mai pãrãseascã unitatea si, sub nicio formã, în pijamale si papuci de casã.
Diana Mitrache