De 9 luni de zile bolnavii internati la Spitalul de urgentã din Petrosani primeau hranã caldã de la bucãtãria Universitãtii din Petrosani. A fost un compromis scump, iar managerul Alin Vasilescu spune cã acum situatia s-a remediat. Împreunã cu primarul Tiberiu Iacob Ridzi, au tãiat panglica inauguralã si din a doua jumãtate a acestei luni bolnavii vor avea mâncare preparatã într-o bucãtãrie la standarde europene. „În primul si în primul rând, aceastã investitie va însemna un câstig, din punct de vedere financiar, pentru cã ne vom descurca cu personalul nostru cu alimentele pe care le achizitionãm, cum dorim si ce dorim. Dacã reusim sã obtinem toate avizele pentru noua bucãtãrie, de la jumãtatea lunii pornim bucãtãria”, a spus dr Alin Vasilescu, manager al Spitalului de Urgentã din Petrosani.
Unui bolnav din spital i se alocã între 10 si 15 lei, aceasta fiind norma de hranã, în functie de categoria din care face parte, pentru cã lãuzele ori bolnavii de TBC primesc mai mult. Sunt 8 bucãtari specializati si investitia se ridicã la aproape 6 milioane de lei în acest moment. „Toate dotãrile sunt noi, de performantã maximã si sperãm ca, în momentul în care se revine cu prepararea mâncãrii la spital, sã avem o calitate mult mai bunã. Aceastã investitie s-a fãcut din fonduri guvernamentale si din contributia Consiliului local. Noi participãm cu 10 % din valoarea proiectului la ceea ce înseamnã infrastructura, clãdirile, dar si 5% din ceea ce înseamnã aparatura medicalã. Investitia de aici se ridicã la 5,9 milioane de lei noi, doar pentru blocul alimentar”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Sunt mii de bolnavi în acest spital, iar faptul cã unitatea medicalã va avea o bucãtãrie proprie, acest lucru va scãdea considerabil costurile. În ultimele 9 luni, doar masa de prânz costa cât costã hrana pe o zi întreagã acum. Iar dotãrile sunt de ultimã generatie, totul fiind construit si reparat de la zero.
Diana Mitrache