Spitalul de Urgentã Petrosani (SUP) a investit peste 2 milioane de lei în masini de spãlat, de cãlcat si uscãtoare de haine performante.
Totul face parte din achizitiile pe care unitatea medicalã le are cuprinse în programul general de reabilitare si dotare,  investitie absolut necesarã dat fiind faptul cã pânã acum spitalul plãtea peste 50.000 de lei lunar pentru a duce lenjeriile si pijamalele bolnavilor la spãlãtoriile cu care avea încheiat contract.
„Pasul cel mai important este cã masinile sunt noi, nu mai agatã si rupe lenjeria. Nu mai sunt pierderi generate de acest lucru. Tocmai de aceea am achizitionat si lenjerie nouã pentru paturi, pentru cã nu mai distrugem, asa cum se întâmpla pânã acum. Partea de spãlãtorie, dupã ce stiu eu, a fost undeva în jur de 20 de miliarde de lei vechi”, a declarat, la momentul inaugurãrii,  dr. Alin Vasilescu, manager SUP.
Investitia este ca si functionalã si este extrem de bine-venitã, spune si edilul din Petrosani. „Toate utilajele au fost aduse, pe pozitie. Cam 90 % este finalizatã investitia. Urmeazã sã le punem în functie, dupã care, asa cum anul trecut am reusit sã dãm în folosintã bucãtãria, anul acesta va fi gata si spãlãtoria”, a spus si Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Toate lenjeriile sunt noi si au ajuns pe toate sectiile, dupã cum spun li cei din spital, iar primarul spune cã va da bani în continuare si pentru  a continua investitiile la aceastã unitate, unde nu se face altceva, decât se aduce normalitatea.
„Tot cu aceastã ocazie, vã informez cã spitalul a reusit achizitionarea de cearceafuri si efecte pentru cazare, la toate sectiile. Am schimbat toate saltelele cu unele care respectã toate normele pentru un spital. Am schimbat ;i pijamalele. Ieri am primit si fila de buget, iar pe investitii, la spital, vom avea anul acesta 145 de miliarde de lei vechi. 45 pentru aparate si echipamente medicale si 100 de miliarde de lei vechi pentru noul corp al clãdirii”, a mai adãugat primarul, la momentul inaugural.
Costul lucrãrii, pentru noul corp al spitalului este, potrivit celor de la unitatea medicalã, de 130  de milioane de lei, fãrã TVA, din care, pânã acum, au venit 32 de milioane de lei si, investitia de acum este de 14,5 milioane de lei.
Spitalul din Petrosani a primit importante fonduri pentru investitii
Spitalul de Urgentã Petrosani a primit 14,5 milioane de lei, conform bugetului aprobat de cãtre Ministerul Sãnãtãtii pentru anul 2019. Banii vor fi utilizati pentru reparatii capitale si achizitia de aparaturã, mai exact 10 milioane de lei sunt destinati reparatiilor capitale, iar 4,5 milioane de lei pentru achizitia de aparaturã. Directorul executiv al DSP, Monica Cînda spune cã, Directia de Sãnãtate Publicã a Judetului Hunedoara beneficiazã în anul 2019 de cel mai mare buget din ultimii 20 ani. “Ministerul Sãnãtãtii a aprobat si a alocat 30 milioane lei pentru reparatii capitale si achizitia de aparaturã medicalã pentru cele mai importante unitãti sanitare din judetul Hunedoara. Toate aceste investitii vor asigura cresterea calitãtii serviciilor medicale pentru pacientii din judetul Hunedoara atat prin îmbunãtãtirea conditiilor de cazare cat si prin dotarea cu apartaturã de nouã generatie”, spune Monica Cînda.
Pe lângã Spitalul de Urgentã din Petrosani, fonduri au mai fost alocate Spitalului Judetean de Urgentã Deva , respectiv 8 milioane lei pentru reparatii capitale, mai exact pentru  lucrãrile de investitii presupun finalizarea reparatiilor capitale precum si extinderea sectiilor Pediatrie, Chirurgie, Cardiologie – unele dintre cele mai importante sectii din cadrul unitãtii sanitare si Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu, tot 8 milioane lei pentru lucrãrile de investitii ce vor asigura reabilitarea sectiilor sanatoriului în procent de 80%.
“În aceste conditii datoritã bugetului aprobat de cãtre Ministerul Sãnãtãtii pentru anul 2019, continuarea si finalizarea lucrãrilor în anul 2020 aceste trei unitãti sanitare – Spitalul Judetean de Urgentã Deva, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu, Spitalul de Urgentã Petrosani – de importantã majorã pentru sistemul medical din judetul Hunedoara, vor fi autorizate si acreditate conform standardelor legale”, a conchis Monica Cînda, director executiv DSP Hunedoara.
Marius Mitrache