Joi si vineri, incordare maxima a campaniei electorale: se scoate artileria grea, cu atacuri si lovituri sub centura, cu ziare si pliante tiparite ”clandestin” si distribuiri in noapte…
Valea Jiului a avut parte de o campanie electorala mult mai potolita decat in scrutinurile precedente. Si totusi, pe alocuri, au rabufnit aceleasi patimi, aceleasi metode primitive dovada ca nu toata lumea poate evolua in acelasi ritm. Toate taberele politice s-au pregatit pentru batalia de dinaintea votului. Conform spuselor acestora, prin informatorii de serviciu, numiti si ”spioni electorali”, joi si vineri va fi scoasa artileria grea.
La Petrila, unde partidele USL merg separat in alegeri, vizibilitatea candidatului Dorin Curtean s-a detasat datorita echipei sale neobosite. In ce-l priveste pe Constantin Ramascanu, PNL, acesta a marsat pe metoda ”de la om la om” reusind sa mai castige adepti datorita argumentelor acumulate ca viceprimar al Petrilei. Scandalurile din PSD au facut ca o parte din alegatori sa dea un pas inapoi, multi dintre locuitori fiind dezamagiti ca nu se intelege faptul ca trag la aceeasi caruta, cea a USL, acuzand cand pe Gheorghe Bobar ca avand un comportament ”ca al omului cu bani”, cand pe ”tradatori” care nu sustin PSD, ci PNL sau PC, desi este perfect legal si nu poate fi vorba de tradare ci de… ”sinceritate
infantila”.
Ilie Paducel, PDL/USP, a fost calm, desi atacat, campania sa electorala fiind catalogata de unii ca fiind slaba pentru ca este sigur de rezultatul alegerilor, altii il cred terminat si fara chef de inca patru ani de mandat intr-un consiliu ostil, indiferent care ar fi structura acestuia. Lancezeala pare ca va marca sfirsitul campaniei de la Petrila, conform informatorilor partidelor locale.
La Petrosani, se pare ca a fost cea mai civilizata campanie electorala de peste 20 de ani incoace. Favoritii cursei, Tiberiu Iacob Ridzi, PDL/USP, si Ioan Rus, PSD/USL, chiar au socializat in aceasta luna, nu s-au atacat si nu s-au calcat pe picioare, desi si unul si altul ar fi avut ce sa reclame sau sa reproseze public, gesturi si fapte petrecute chiar in campanie. Rus s-a temut totusi de metodele folosite de Tiberiu Iacob Ridzi si nu i-a trecut inca teama stiind ca in urma cu 4 ani, Ridzi a jucat dur, consiliat de sotia sa, impartind un ziar cu injurii si acuze la adresa contracandidatului sau, impartind ziarul cu pricina dupa incheierea campaniei, chiar peste limita legii electorale. Cei din echipa USL se asteapta ca vineri sa-si faca aparitia o astfel de publicatie care va fi impartita locuitorilor Petrosaniului. Pe de alta parte, Tiberiu Iacob Ridzi asteapta batalia finala si echipa acestuia are informatii ca si USL ar pregati ceva, dar cunoscand bonomia lui Ioan Rus, PDL-ul se asteapta la orice altceva, dar nu la atacuri. Asta pentru ca Rus nu ar face ceea ce a criticat si blamat – atacuri murdare -, spun cei din echipa lui Ridzi. Dar cine stie! La razboi, ca la razboi. ”Noi suntem pregatiti, si cum o aparare buna e atacul, se va decide cand si cum”- spion electoral Petrosani.
Desi a fost dat ca favorit in optiunea alegatorilor, Tiberiu Iacob Ridzi a facut o campanie serioasa nelasand nimic la intamplare fiind constient ca partidul sau il trage in jos. Acesta a imbinat inteligent proiectele promise in 2008 si incepute abia in 2012, cu care a venit si acum prin sloganul armonizat cu fapta ”continuam impreuna”. O smecherie care a mers!
La Aninoasa, Ilie Botgros, PDL, a ramas singur in primarie pe perioada campaniei electorale, pentru ca secretarul primariei, Nicolae Dunca, PSD, candideaza la fotoliul de primar, iar viceperimarul Mihaita Nistor, PNL, s-a suparat si a demisionat. Atacurile intre contracandidati au fost precum ”revolutiile de catifea”, de ochii lumii. Cel mai vizibil dintre toti fiind Nicu Dunca stiind ca Ilie Botgros este un contracandidat, inca, redutabil, desi nu a avut bani de campanie sau poate nu a vrut sa cheltuiasca inutil. ”Indiferent cat ma ataca acum, tot sunt inaintea lor. Am si eu spionii mei”- a declarat Botgros.
La Vulcan, este locul care clocoteste de energie. Comparativ cu colegul sau Tiberiu Iacob Ridzi, Gheorghe Ile si echipa sa au parasit barca PDL eliminand astfel riscurile, cat de mici, ale pierderii de voturi. Echipa Ile-Stoica nu poate fi trecuta neobservata nici de cei mai pasnici adversari si ca urmare a fost criticata, atacata, la propriu si la figurat chiar daca autoritatile spun ca nu exista o legatura politica in toate pataniile lui Ile. ”Politica e in toate si-n cele ce sunt…” Contracandidatul lui Gheorghe Ile, Alina Carstoiu – PNL – a parut prea linistita in aceasta campanie comparativ cu personalitatea vulcanica a primarului. Unii alegatori sustin ca tocmai acest lucru le-a placut la candidatul PNL, discretia si modul civilizat de a face campanie. Nici aici atacurile intre candidati nu au fost decat ironii sau punctarea de nerealizari, fara nume infierate. Aici, lupta pare ca a fost estompata de raziile politiei ca urmare a masinilor incediate, dar si de faptul ca cei doi au aceeasi umbrela politica – USL.”Nu se stie niciodata, deci nu lasam garda jos”- informator electoral.
La Lupeni, atacuri organizate cu chestiuni reluate precum ciorba reincalzita, la adresa lui Cornel Resmerita, candidatul PSD/USL, au curs neincetat. A fost reclamat, i s-au facut plangeri etc. Atacurile vin datorita faptului ca Lupeniul este cotat ca o forta politica a PSD si ca urmare si atacurile sunt pe masura pentru ca orice forta trebuie contracarata cu, cel putin, aceesi forta. Lucru ce nu a existat, spun parte din lupeneni, pentru ca injuriile si argumentul exprimat suburban au inclinat balanta in favoarea lui Resmerita, alegatorii vazand in cel atacat o victima a ”huliganilor”, desi acestia s-ar fi putut sa spuna si lucruri adevarate.
Desi dat ca favorit in sondaje, Cornel Resmerita a avut o campanie electorala exemplara care a adus noutati in Vale. Faptul ca a adunat la Lupeni toti candidatii USL din Valea Jiului si pe Mircea Ioan Molot, candidatul pentru Consiliul Judetean, plus reprezentanti din judet, cu ministri, fosti ministri, secretari de stat, deputati etc., a fost inca o demostratie a aceleeasi forte politice de care se vorbeste, dar si o idee de viitor privind unitatea Vaii Jiului, lucru ce a iritat adversarii politici peste masura. Cu toate bubele sale, Resmerita a dat lectii despre cum se face campanie electorala.
PNL Lupeni, vestita ca fiind prima organizatie din judet infiintata dupa revolutie, nu se lasa. Desi nu s-a consolidat in toti acesti ani, candidatul liberal, Constatin Branduse, tine steagul sus intr-o campanie electorala darza, cu simpatii de presa ce i se datoreaza, care l-au ajutat sa creasca in imagine.
Si la Lupeni se asteapta lovituri sub centura, joi si vineri, prin interpusi pe plangeri penale si ziare pline de calomnii, spun reprezentanti din mai multe tabere.
La Uricani, locul numit si patria lui Danut Buhaescu, primar si candidat al PDL/USL, s-au consumat multe sicane, contracandidatii s-au reclamat, s-au certat, s-au acuzat. Un temperament vulcanic, Danut Buhaescu nu a lasat la voia intamplarii nici o initiativa a contracandidatilor. Dar nici o parte a contracandidatilor sai nu stau rau cu personalitatea, astfel ca luptele au fost continui si cu rezonanta. Ilie Parvan, PDL/USP, Daniel Moraru, PRM, Sorin Sanda, PP-LC, i-au creat un vadit disconfort aprigului Buhaescu. La Uricani lupta va fi incrancenata pana la finalul votului pentru ca nici unul dintre acesti candidati nu isi va lasa adversarul nesactionat pentru cel mai mic derapaj. Joi si vineri incrancenarea se anunta a fi la apogeu, conform spuselor informatorilor din interiorul taberelor.
Pentru Cosiliul Judetean, campania candidatilor nu a fost deloc usoara. Mircia Muntean, UNPR/ USP, a fost acuzat ca a lasat de izbeliste primaria Devei fiind preocupat de campanie, i s-au scos la iveala dosare penale si nereguli, dar nici el nu s-a lasat si a atacat la randul sau, in stil caracteristic. Mircea Ioan Molot, PNL/USL, a fost tinta tintelor. Inca de dinainte de a incepe campania electorala, redactiile ziarelor si televiziunilor au primit dosare cu asa-zise nereguli savarsite cu mult timp in urma si adunate pentru acest moment. Neavand efect, au urmat altele pe ideea colaborarii cu securitatea, intr-atat de obsesiv incat alegatorul din Valea Jiului a ajus sa exclame ”Iaaaarasi!!!”, ca si in cazul Resmerita.
Ieri, un membru, din Valea Jiului, al Uniunii Scriitorilor l-a dat exemplu pe Petre Tutea, care in tinerete trecuse prin perioada comunista si desi nu stia ruseste, cumpara in fiecare zi ziarul Pravda si il tinea strans la piept. ”Maestrul radea cand a povestit de ale tineretii credinte, care s-au schimbat functie de educatie si experiente.
Un marxist entuziast si mistic, dar care nu stia un cuvint din limba rusa, deoarece Tutea si-a facut cruce sarutand ziarul Pravda, spunea despre el Emil Cioran. A murit ca un mare filozof, a carui carte de capatai a filozofiei era Biblia. Un crez, intr-o perioada de tranzitie a unui popor, nu este de condamnat, daca personal nu ai facut vreun rau cuiva. Dimpotriva, arata peste timp adevarata cunoastere”. Asa o fi! Este un punct de vedere.
Si cei doi candidati la functia de presedinte al Consiliului Judetean se asteapta reciproc la cotitura in zilele de joi si vineri, conform informatiilor primite de staff-ul electoral al acestora.
Ca urmare, campania electorala se va incheia intr-un climat de incordare maxima, ceea ce inseamna ca lupta este luata foarte in serios, pe viata si pe moarte… politica.
Ileana Firtulescu