După aurora boreală, care a fost un adevărat spectacol, oamenii care au privit cerul, chiar cu ochiul liber, ori prin obiectivul unui aparat foto, sau chiar prin camera unui telefon mobil, au văzut cometa. Sunt câteva minuni pentru care fotografii din toată țara s-au întrecut în cadre. Și am avut și noi, în Valea Jiului, fotografi care au urcat în zone mai retrase și de aici ne-au redat și imaginile spectaculoase.
Imagini noi ale cometei care trece zilele acestea pe lângă Pământ, au apărut în mediul on-line și ele surprind un fenomen unic. Nu a fost vizibil chiar ușor, iar fotografii au ales zone retrase, de pe dealuri. I-am văzut și noi postările unuia dintre ei. Vlad Ursul a stat între 3 și 4 ore pentru a ne arăta nouă cometa, ori aurora boreală, așa cum s-a văzut din Petrila, de la lacul Unex. „Ca și accesibilitate, în Valea Jiului, eu cred că acest loc este cel mai bun pentru astrofotografie. Este și accesibil, iar poluarea luminoasă din orașe nu afectează așa mult imaginea. În mare parte am stat între două și 4 ore. Am întâlnit și nori, așa că totul ține de noroc. Cu siguranță, merită. Și când am fotografiat cometa, au venit oameni curioși și au văzut fix momentul în care am terminat expunerea și erau încântați”, ne-a spus Vlad Ursu, fotograful care a suprins ambele fenomene, de pe lac, din Petrila.
Tehnic, fotograful spune că a stat ore în șir să prindă un cadru bun și alte câteva ore să editeze cadru cu cadru, pentru ca, în final, spectacolul superb să poată fi redat în toată splendoarea lui.
„Macrofotografia și astrofotografia sunt printre cele mai complexe și complicate tipuri de fotografie, deoarece ai nevoie, în primul rând, de echipament și, în al doilea rând, dacă vrei să faci o astrofotografie de calitate, nu ai nevoie doar de expunere, doar de un cadru. Faci mai multe, apoi le procesezi și mai stai, încă o dată pe atât, să le editezi”, afirmă Vlad.
Cometa C/2023 A3 străbate Sistemul Solar interior cu 80,74 km pe secundă, în raport cu Pământul. Cu un telescop mic, îi poţi vedea de fapt viteza uimitoare. Se poate urmări cum se schimbă treptat locaţia cometei (doar în 15 minute), comparând poziţia exactă cu stelele din fundal. În luna noiembrie C/2023 A3 îşi va pierde treptat luminozitatea pe măsură ce se va îndepărta de Pământ. În următorii 20 de ani, cometa se va deplasa spre marginea Sistemului Solar şi nu se va întoarce pentru încă 26.000 de ani,
potrivit starwalk.space.
Diana Mitrache