O ameni de afaceri și oficiali din Hunedoara, Gorj și Dorj, care formează Conurbația Jiului au venit la Petroșani pentru a discuta despre oportunitățuile de finanțare, problemele pe care le întâmpină în accesarea fondurilor și de faptul că vin bani europeni pentru dezvoltare.
Nu mai puțin de 525,7 milioane de euro vin pentru județul Hunedoara pe Tranziție Justă, iar în Conurbația Jiului intră și Gorjul sau Doljul. Așa că specialiștii s-au întâlnit cu oamenii de afaceri și cu reprezentanți ai administrației din cele 3 județe, tocmai pentru a discuta despre oportunități și idei.
„Am răspuns la întrebările celor care vor să aplice pentru banii europeni care pot fi accesați acum. Ne bucurăm foarte mult că reușim prin acest proiect să punem împreună toâi actorii din județele Hunedoara, Gorj Și Dolj. Vrem ca întreaga regiune să se dezvolte”, declară Adina Vințan, reprezentantă Valea Jiului Society.
Just Transition Groundwork in Conurbatia Jiului s-a numit inițiativa de a aduce mediul de afaceri și administrația din 3 județe, la Petroșani și fiecare a vrut să contribuie cu ceea ce știa.
„Îmi doresc foarte mult ca aceste fonduri pe justa tranziție, ITI sau bani din structuri europene, să poată veni în Valea Jiului, să vedem o modificare în Valea Jiului, să vedem un busines dezvoltat. Să văd tinerii care au plecat din Valea Jiului să se întoarcă acasă și să putem oferi salarii atractive”, spune Constantin Fulga, subprefect al județului Hunedoara
„Ne-am gândit că ar fi oportun să găsim o modalitate să dezvoltăm mediul de afaceri din cele 3 județe și să creăm și o legătură interjudețeană, că există posibilitatea ca, pe anumite lanțuri valorice, din punct de vedere economic, să existe oameni într-un județ care au deja o afacere și să poată beneficia de această structură. Una este să negociezi reabilitarea Căii Ferate, de exemplu, între Petroșani și Târgu Jiu, doar dintr-un singur județ și alta e să vină 3 județe, cu aproape 3,5 milioane de oameni, să negocieze în numele lor o dezvoltare economică care să ajute și să unească graița de vest cu cea de sud”, afirmă Alin Șipanu, Consiliul Județean Gorj, membru în echipa Just Transition.
Dacă vor veni bani, vor fi create locuri de muncă, așa că agențiile de formare profesională au venit la această întâlnire, tocmai pentru a facilita accesul oamenilor pe piața muncii viitoare.
„Tot pe Tranziție
Justă se vorbește și despre modernizarea Serviciului Public de Ocupare a Forței de Muncă. În acest moment, în jurul cifrei de 7000 este numărul de șomeri înregistrați. Și, în condițiile în care se alocă fonduri pentru agenții economici, noi, pe cealaltă parte, ca instituție care ne ocupăm cu formarea forței de muncă, pregătim un proiect pentru cursrui de calificare. Vom avea și un centru nou pentru calificare la nivelul Văii Jiului”, afirmă Angelica Tomuța, director AJOFM Hunedoara
Europarlamentarii alocă 1,95 miliarde de euro pentru România. O parte ajung și în Valea Jiului, iar administrațiile locale vor vea acces direct la resursele Fondului pentru Tranziție Justă, distribuite în baza unor criterii fără discriminare. În Parlamentul European a fost votat Raportul privind Fondul pentru Tranziția Justă, care
trebuie să asigure garanții asupra faptului că, din sumele disponibile în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, banii ajung în regiunile cu probleme. De bani vor beneficia județele Hunedoara, Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.
Diana Mitrache