P rimul stadion multifuncțional, fotbal, atletism, apoi terenuri de handbal și tenis de câmp, a apărut la Petroșani în 1922. Vreme de 60 de ani, acolo a jucat echipa Jiul Petroșani în Diviziile „A” și „B”, până în 1982, când a fost dat în folosință stadionul din Lunca Jiului, actualul „Petre Libardi”.

În paralel însă, la Petroșani, exista încă din 1948, Clubul Sportiv „Știința”, care avea mai multe secții. Echipa de fotbal a apărut în 1961, dar toate aceste grupări nu puteau evolua în cadrul campusului studențesc (exceptând sporturile de sală), din pricina lipsei unui teren de sport adecvat pentru rugby și fotbal. Astfel, în 1971 s-au început lucrările la un stadion, la cota 700 m alt. în apropierea Institutului de Mine, pe Dealul Calvaria.

Vreme de cinci ani, până în vara lui 1976, s-au depus mari eforturi pentru finalizarea acestui obiectiv. Stadionul a fost proiectat de Institutul de Proiectări București fiind executat de U.R.U.M.Petroșani și T.C.M.M.Petroșani. Au fost făcute eforturi uriașe, împotriva intemperiilor unor ierni grele, locul fiind înainte o zonă mlăștinoasă, s-a efectuat asanarea și defrișarea arealului unde urma să fie amplasat stadionul. Au participat, pe lângă muncitorii firmelor executante, studenți, profesori, la ceea ce se numea atunci „muncă patriotică”, un sprijin important acordându-l și Primăria Petroșani, care a mobilizat unitățile miniere în ceea ce privește transportul de balast, pietre sau nisip.
La capătul celor cinci ani de muncă, a apărut Stadionul „Știința”, alcătuit dintr-un teren de fotbal cu dimensiuni de 110/70 m, gazonat, pistă de atletism de 400 m lungime, sectoare de aruncarea discului, sărituri în lungime, aruncarea greutății. La acestea se adaugă o tribună de 3.000 locuri, tabelă de marcaj, vestiare, saună, cabinet medical, cabină arbitri.
La rugby, Știința va juca primul său meci cu Minerul Gura Humorului, scor 16-10, punctele fiind reușite de Ion Aurel, Tudose și Martin. Încă de la începuturi, s-a conturat un public care s-a atașat de „Fenomenul Știința”, sus, acolo la cota 700.
În deceniile ce au urmat construirii stadionului „Știința”-devenit între timp „Aurel Suciu” în memoria celui care s-a ocupat mulți ani la rând de bunul mers la nivel național de echipa de rugby-, echipele de fotbal și rugby au beneficiat de aportul a zeci de sportivi care au făcut cinste sportului universitar petroșenean, performanțele fiind plămădite pe stadionul care în 2021 a împlinit 45 de ani de existență, Știința Petroșani.

GENU TUTU