Cosmin Kandut este
managerul echipei de fotbal Jiul Petroșani din vara trecută. Un om cu multe calități, titrat și făcut pentru acest post. A fost fotbalist la Jiul în anii ´90-2000, a rămas mereu lângă echipă. A răspuns cu eleganță unor insinuări și acuze aduse de către o grupare locală anti-Jiul, dând următoarele explicații pertinente:
“Vreau să fac această declarație prin care doresc să clarific un subiect important și pentru a oferi transparență în legătură cu taxa pe care doamna Roșulescu o invocă. Consider că este esențial ca toată lumea să înțeleagă situația reală și motivele din spatele deciziilor luate. Un club de fotbal nu poate funcționa fără resurse. Taxa acoperă echipamente sportive, chirie terenuri, antrenori și competiții si diverse activitatii. Este o investiție în viitorul copiilor, nu o afacere. Fotbalul nu înseamnă doar talent, ci și muncă și investiție. Dacă vrem ca juniorii să aibă condiții bune, trebuie să susținem aceasta activitate.
Clubul ACS SC DE FOTBAL „DAMIAN MILITARU” plătește chirie de 3 ani de zile pentru a-și putea desfășura activitatea în această bază, multă lume nu știe acest aspect. Suntem singurul club din Valea Jiului care plătește chiria pe terenuri.
Până la urmă sunt copiii orașului Petroșani, nu sunt a unei singure persoane sau a unei entități sportive. Faptul că noi am reușit să aducem 160-170 de copii la fotbal este un lucru laudativ, dar cine vrea să vadă răul în toate aceste lucruri cu siguranță că este tardiv de a da explicații, dar am făcut-o în semn de respect pentru părinți, pentru copii, pentru locuitorii orașului și chiar pentru dumneavoastră.
Primăria Petroșani susține activitatea de la grupele U.19 și U.11 și banii pe care îi alocă (echipamente sportive, vize, taxe AJF, arbitraj, asistență medicală) dar încă nu poate suporta tot ce înseamnă activitatea la nivel de fotbal juvenil. Taxa contribuie la menținerea calității antrenamentelor. Cei 10 copii care plătesc taxa sunt împrumutați pentru un an de zile clubului CSM JIUL PETROSANI. Din vara acestui an în dosarul de licențiere pentru Liga a 3-a, trebuie 5 grupe de copii, pe care tot noi le asigurăm. Este ușor să criticăm taxa, dar haideți să ne uităm și la ce oferă acest club copiilor: antrenori pregătiți, meciuri, echipamente, Fun day, Fotbal în familie, turnee de fotbal, diferite seminarii organizate pe care le-a oferit în colaborare cu CSM JIUL PETROȘANI. Totul costă, iar fără un sprijin minim din partea părinților, cât și a primăriei, pentru grupele U.11 și U.19, clubul nu ar putea funcționa și profit de această ocazie să le mulțumesc tuturor părinților pentru susținere. Dacă cineva critică taxa, ar trebui să vină și cu soluții alternative, nu doar să comenteze negativ. O taxă la fotbal nu este o barieră, ci un mijloc prin care cluburile pot oferi condiții mai bune copiilor. În loc să fie criticată, ar trebui să fie înțeleasă ca un pas necesar pentru dezvoltarea tinerilor sportivi. Plata unei taxe la fotbal nu este o pierdere, ci o oportunitate. Copiii învață disciplină, lucrul în echipă și își pot construi o carieră în sport. Important e să ne informăm înainte să criticăm. Faptul că echipele de juniori U.11, U.19 sunt susținute de primărie nu înseamnă că se pot acoperi toate costurile. Bugetul public este limitat și trebuie împărțit între multe domenii, nu doar fotbal. Taxa ajută la asigurarea unor condiții mai bune pentru copii. Dacă împărțiți taxa la numărul de ore de antrenament, veți avea surprindrea să vedeți că acești copii plătesc 7 lei pentru un antrenament. Mă repet, 7 lei! Suntem unul dintre cluburile care pe lângă fotbal am fost inițiatorii și altor activități la nivel de țară, FUN DAY, FOTBAL ÎN FAMILIE apoi Gala fotbalului Juvenil, turnee de fotbal în sală cu niște costuri pe care le-a suportat clubul, an de an. În momentul când am înființat această școală, erau 70 de copii care făceau fotbal în Petrosani, iar după 7 ani de muncă sunt în jur de 160-170 de copii. Suntem clubul care am adus 160-170 de copii să facă ceea ce le place. O întrebare, credeți că dacă am fi „păcălit” toți acești oameni de-a lungul celor 8 ani de activitate, am fi reușit să ne menținem la nivelul ăsta?
În loc să vedem doar taxa, ar trebui să apreciem că există un club care le oferă copiilor șansa de a face sport organizat, de a le oferi oportunități. Mulți copii din alte orașe nici măcar nu au această oportunitate.
Dacă fotbalul nu ar costa nimic, cine ar plăti antrenorii, echipamentele și competițiile? Cluburile trebuie să supraviețuiască, iar o contribuție minimă din partea părinților este normală.
Vă mulțumesc pentru atenție și pentru interesul acordat, iar perseverența lor în a căuta doar aspectele negative, ne reamintesc cât de important este să rămânem uniți, să ne concentrăm pe lucrurile bune și să continuăm să construim, indiferent de critici”.
Pentru cine nu știe, Cosmin Kandut a absolvit Facultatea de Mașini și Instalații Miniere la Universitatea din Petroșani, după care a luat-o pe drumul sportului. Au urmat Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu (2003) și Universitatea “Al. I. Cuza” Iași (2007), UNEFS București (postuniversitar), preparator fizic Licența B (2018), Team Manager F.R.F. (2023), antrenor personal ABC fitness, tehnician nutriționist World Class.
Venim în completare să spunem că în luna noiembrie a acestui an, la Petroșani va avea loc (în perioada 24-30 noiembrie) un turneu internațional de anvergură la tenis de câmp, turneu intitulat “Petroșani Open Junior”, recunoscut și de forul european al acestui sport. O altă dovadă a faptului că acest lucru ne plasează într-o zonă pozitivă a imaginii acestui loc, în ciuda încercării unora care vor să dispară tot ceea ce înseamnă mișcare sportivă.
Important este că nu s-a cedat presiunilor unora care și-au făcut un crez din a săpa numai într-o direcție.
La ce folos? O fi mai bun cozonacul de Paște?