Cu sigurantã, performanta echipei nationale de tineret îsi va prelungi ecoul încã multã vreme. Ne-am dorit ca echipa sã fie medaliatã, dar ”Panzer”-ele germane n-au iertat nimic,  într-o reprizã de cosmar pentru români.
Prima performantã…
… reusitã de România la nivel de juniori si tineret a fost în anul 1960, când la o competitie UEFA Under 19, România a pierdut, 1-2, finala cu Ungaria, obtinând medalia de argint, în Austria. Dupã doi ani în 1962 România este gazda campionatului european de juniori U19, câstigând titlul, 4-1 în finala cu Iugoslavia, printre componenti fiind si jucãtorul Jiului, Dumitriu II. Marea performantã a unei echipe de tineret – U21 – a fost în 1981 când echipa antrenatã de Constantin Cemãianu a cucerit medalia de bronz (1-0 cu Brazilia), 1-0 cu Coreea de Sud, 1-0 cu Italia, 2-1 cu Uruguay, 0-1 cu Germania de Vest si în meciul pentru locul 3, 1-0 cu Anglia, la turneul final al CM din Australia. Hunedoreanul Romulus Gabor a fost declarat cel mai bun jucãtor al turneului, fiindu-i oferit ”Balonul de Aur”. Din cei 18 jucãtori deplasati atunci în Australia, doar portarul Gârjoabã si atacantul Jiului, Horatiu Lasconi, nu au fost folositi nici un minut.
”A fost un lot format din jucãtori extrem de talentati, eu nu am jucat deloc, a fost decizia antrenorului Constantin Cernãianu pe care nu am comentat-o niciodatã. Am fost însã mândru cã am fãcut parte dintr-o astfel de generatie, din care ulterior destui am jucat în prima reprezentativã a tãrii”, a spus dupã mai bine de trei decenii, Horatiu Lasconi.
Într-adevãr un lot valoros la aceea vreme, avându-i în componentã pe Lovas, Rednic, Balint, Andone, Dorel Zamfir, Fâsic, Bolbu sau Decebal Bãlãu.
Horatiu Lasconi a mai spus: ”Era foarte greu sã joc, pe postul de extremã stânga,  titular de drept era Romulus Gabor un talent absolut! S-a si dovedit, el fiind declarat cel mai bun jucãtor al acelui  campionat mondial, acest titlu obtinându-l în urmã cu doi ani, în 1979, Diego Maradona”.
Mai trebuie adãugat faptul cã patru dintre componentii nationalei U21 din 1981, Iosif Lovas, Augustin Eduard, Mircea Rednic si Gabi Balint au evoluat 555 de minute fiind primii într-un top ai celor mai folositi jucãtori români.
Abia la al 11-lea meci!
Începutul nationalei de tineret a României a fost unul extrem de anevoios. Primul meci a avut loc pe 26 mai 1957 la Bucuresti, 0-1 cu Anglia. Apoi au urmat alte zece rezultate nefaste, 0-0 cu Suedia, 2-3 cu Anglia, 1-1 cu Irlanda, 0-6 cu Irlanda de Nord, 0-1 cu R.D. Germanã, 2-2 cu Ungaria, 3-4 cu Suedia, 1-1 cu China, 2-5 cu URSS (Rusia), 1-1 cu Polonia si abia la al 11-lea meci, victorie pe 22 octombrie 1961 (dupã aproape patru ani de la debut…), 2-1 cu Polonia, într-un meci disputat la Cluj.
Genu TUTU