Un grup de 40 de americani, oameni interesati de reconversia zonelor miniere, care vin din state unde mineritul îsi restrânge activitatea, au ajuns în aceste zile la mina Petrila.
Este un exercitiu pe care îl fac, dupã ce au aflat cã aici, o fostã minã atrage activitãti culturale si nu micã le-a fost surpriza sã se poatã inspira de aici. Ion Barbu a folosit acest prilej sã le prezinte o minã-scoalã, sã le arate bãile minerilor si sã îi lase sã îl descopere pe fost presedinte Ion Iliescu, care cândva s-a folosit de mineri ca sã îi atragã spre Bucuresti. Însã, americanii s-au arãtat absolut fascinati de acest lucru.
„Am gãsit aici un vizionar care a transformat Petrila si cred cã avem foarte multe de învãtat de la Ion Barbu, Cristina, Ina si toatã comunitatea are ce sã ne învete pe noi, americanii. Suntem aici sã învãtãm de la ei si sã ne ducem cu câteva lectii acasã. Este multã creativitate, imaginatie si cred cã noi trebuie sã ne gândim cã nu este doar o singurã cale, iar cea aleasã de Ion Barbu este una diferitã, pe care ne-o aratã nouã acum. Trebuia cumva sã onorãm acesti oameni, dar si sã mergem mai departe, iar aici am gãsit lucruri ce dau viata comunitãtii, pentru cã si aici oamenii si-au pierdut locurile de muncã ”, a spus Thereza L Burriss, profesor Radforrd University.
David este un profesor american ce si-a dat doctoratul din ceea ce a gãsit aici în Valea Jiului si acum a revenit, regãsind locuri si oameni pe care îi admirã în continuare. „Prima datã, am venit aici a fost în 1999. Era deja o vreme când minele se închideau. Dar acum, gãsim acelasi lucru, minele.
La Petrila facem o vizitã si realizez cã ceea ce faceti aici trebuie amplificat. În Appalachia economia era bazatã pe exploatarea cãrbunelui si acum si acolo se închid minele de cãrbune, iar acolo avem somaj, afecteazã familiile si de aceea, pentru cã aveti acelasi profil, meritã sã vedem cum ati iesit din situatie si sã ne inspirãm de la voi. De fapt chiar ne-am inspirat”, spune si David Kideckel, sociolog, profesor Universitatea din Virginia.
Americanii au fost invitati de Ion Barbu sã taie panglica unei expozitii care îl omagiazã pe Ion Iliescu. De ce? Pentru cã în fosta baie a minerilor a încropit o galerie de artã, în care expresii si caricaturi vorbesc despre fostul presedinte al românilor.
„I-am dus azi în baia de la mina Petrila sã îi punem în fata unei panglici tricolore, pe care sã o taie cu o foarfecã, inaugurând astfel o nouã galerie de artã de la mina Petrila, exact într-un loc mult drag mie: baia minerilor, un loc încãrcat de istorie. Dacã tineti minte, acolo s-au turnat filme de referintã: „Prea târziu” a lui Lucian Pintilie si „Planeta Petrila”, a lui Dãscãlescu si expozitia cu care se va deschide este una omagialã, cã îl omagiem pe Nea’ Nelu. A fost o vreme în care a chemat minerii, acum minerii îl cheamã pe Nea’ Nelu. Îl facem noi bine, dacã se simte el rãu”, a spus Ion Barbu, artist plastic, care a creat aceastã galerie, într-un loc în care au rãmas doar tevile din care cândva curgea apa caldã cu care se spãlau minerii.
Expozitia este dedicatã noptii galeriilor din România, iar ideea lui Ion Barbu, una ineditã, a prins extrem de bine la americanii care au înteles cã noi putem face haz de necaz. S-au amuzat, au regãsit harta României pictatã în culorile steagului american si au spus cã ideile noastre sunt minunate si pot fi aplicate, cu umor, în orice zonã ce are nevoie de reconversie profesionalã.
Diana Mitrache