Elevii claselor terminale de liceu sustin, în aceste zile, primele probe ale examenului de bacalaureat. Este vorba de sustinerea competentelor orale. Numai cã un parlamentar ridicã o problemã gravã. Sustinerea primelor probe înainte de absolvirea liceului ar putea fi ilegalã. Parlamentarul are si argumente în acest sens.
“Bacalaureatul din acest an începe, în premierã, luni, 12 februarie, si stã sub un urias semn de întrebare: cât de legal este sã intre în examen elevii care încã NU au promovat liceul, cu toate cã asa cere explicit Legea Educatiei. Legea 1/2011 prevede la art. 77 urmãtoarele: (1)Absovlventii învãtãmântului liceal primesc diploma de absolvire si foaia matricolã, parte a portofoliului educational, care atestã finalizarea studiilor liceale si care conferã dreptul de acces în conditiile legii, în învãtãmântul postliceal, precum si dreptul de sustinere a examenului de bacalaureat. (2) Elevii care au promovat clasa a XII-a/aXIII-a vor sustine examenul national de bacalaureat”, aratã deputatul USR, Dan Rãdulescu.
În plus, deputatul are si alte argumente care vin sã întãreascã idea cã sustinerea examenului de bacalaureat nu este legalã în aceastã perioadã.
“Mai mult, conform aceluiasi articol, sustinerea probelor A, B, C, D, privind evaluarea competentelor este parte integrantã din examenul national de bacalaureat. Prin urmare, problema nu este CÂND se sustin probele de competente, ci CINE le poate sustine, iar legea rãspunde clar – doar PROMOVATII”, mai aratã deputatul.
În acest sens, ministrul Educatiei, Valentin Popa va trebui sã comunice care sunt solutiile identificate, în cazul contestãrii acestei sesiuni nationale de bacalaureat, în justitie.
Monika BACIU