Anisoara Iordache, mama asistenta, a crescut multi copii carora le-a daruit o parte din sufletul sau si iubire neconditionata. Ieri, se afla la Tribunal pentru decizia ca fetita de doi ani sa-i fie data in ingrijire. In prezent are patru copii… De ce Tribunalul si nu Protectia Copilului plaseaza copiii?
La Tribunalul Hunedoara am intalnit un asistent maternal din Petrosani, cu vechi state in domeniu si cu experienta pe masura.
Anisoara Iordache astepta decizia judecatoreasca pentru a deveni mama pentru o perioada, in calitatea sa de asistent maternal, a unei fetite de 2 ani.
In prezent, este al patrulea copil care il are in grija. Ceilalti au varste cuprinse intre 9 si 12 ani.
Mai parinti decat parintii
Anisoara Iordache era fericita ca instanta a fost de acord sa-i incredinteze fetita, fericire care se adauga alteia.
Fanuta, micuta adoptata de familia Iordache cu ani si ani in urma, terminase facultatea si luase cu brio licenta. „Sunt o mama fericita”- spune Anisoara I., care mai are o fata adoptata, Ioana, eleva la Liceul de Informatica Petrosani.
Am dorit sa aflam daca familiei Iordache nu ii este greu in actualele conditii – de reducere drastica a veniturilor – sa-si asume responsabilitatea uriasa de a creste atatia copii si de a-i modela pentru a deveni oameni pregatiti pentru viata.
„Ma simt foarte bine avandu-i in prejma, iar satisfactiile sunt uriase. Am avut si doi copii pe care i-am crescut de la un an. Atat de frumos ii poti forma si educa… Poate pentru ca iubesc atat de mult oamenii, pentru mine fiind toti precum fratii, de aceea nu consider ca fiind grea aceasta munca. Dimpotriva” – a precizat mama maternala.
Anisoara Iordache este o femeie optimista, cu floarea zambetului permanent pe buze, un om cald si mereu gata sa dea o mana de ajutor. Ne-a povestit cu entuziasm ca pentru unul dintre baietii sai, cum numeste copii aflati in grija, a gasit la Bucuresti o familie deosebita care il va adopta.
Un altul s-a reintors la familia sa biologica, iar altul si-a regasit caminul prin reintregirea familiei.
Anisoara s-a atasat de fiecare, ii iubeste si ii va iubi mereu, drept pentru care nu regreta plecarile copiilor din casa sa considerand ca fericirea lor este si fericirea ei, a familiei Iordache.
Singuri si parasiti
Nu am cerut prea multe amanunte familiei Iordache de ce trebuie sa hotarasca instanta de judecata soarta unui copil in asemenea situatii.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Hunedoara ne-a explicat de ce se ajunge ca un judecator sa hotarasca daca un copil trebuie plasat unui asistent maternal sau nu. „Conform legislatiei, exista doua modalitati de decizie in ce priveste plasamentul copiilor. Una este decizia Comisiei de Protectie a Copilului,
atunci cand exista acordul parintilor si a copilului cu varsta de peste 10 ani. Cea de a doua modalitate este plasarea prin decizia instantei atunci cand nu exista acordul parintilor, obligatoriu amandoi, sau sunt de negasit, respectiv sunt plecati in strainatate si copiii sunt lasati la bunici, rude sau vecini.
Noi facem in ambele cazuri evaluarea, intocmim toata documentatia si facem o propunere conform acestei evaluari ce este mai bine pentru copil” – a precizat Ionela Lazar, purtator de cuvant la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Hunedoara.
Cazurile copiilor mai ajung in instantele de judecata si ca urmare a unor reclamatii intre asistenti. Unii considera ca pot creste si ingriji mai multi copii decat li se plaseaza si ca urmare intervine judecatorul pentru a decide daca se indeplinesc conditiile obligatorii in asemenea situatii.
De precizat ca numarul asistetilor maternali a scazut de la an la an, incepand cu 2009, si fireste si a copiilor dati in plasament. Astfel, datorita crizei si a masurilor de austeritate extrema, multi asistenti au renuntat pentru ca salariile in sistemul de stat au scazut cu 25 la suta intr-un moment cand parte dintre acestia contractasera credite, rate etc. Astfel asistentii s-au indreptat spre locuri de munca mai bine platite, chiar luand calea strainatatii.
Din 223 de asistenti maternali, cati practicau in 2009, la sfarsitul anului 2011 ramasesera doar 166 in tot judetul. Evident si numarul copiilor asistati sub aceasta forma a scazut de la 384- in 2009, la 299 in 2011.
Ileana Firtulescu