Soarta Complexului Energetic Hunedoara este neclarã în acest moment, iar toatã suflarea asteaptã o decizie de la ministerul Energiei.
Solutii existã pentru societate, însã nimeni nu pare a fi interesat de aplicarea lor. Astfel, un parlamentar al judetului Hunedoara trage la rãspundere patronul CEH, adicã ministerul de resort.
“Soarta Complexului Energetic Hunedoara este pusã la îndoialã de cei în a cãror responsabilitate cade sarcina gãsirii de solutii – echipa de conducere a ministerului Energiei. Este inadmisibil sã vedem cã existã solutii si zac prin sertare, fãrã ca nimeni sã se preocupe de aceastã problemã veche sI dureroasã, a cãrei rezolvare nu suportã amânare”, sustine unul dintre parlamentarii judetului Hunedoara. Cele trei solutii propuse de parlamentar sunt formarea unei delegatii care sã negocieze la Bruxelles, pentru a ne permite producerea reglementatã de 4,5-5% din necesarul de energie electricã a României la un pret reglementat, nu liberalizat, astfel încât CEH sã poatã supravietui, sã aibã unde vinde energia la un pret care sã-i acopere costurile. Alocarea unei subventii mai mici energiei eoline si fotovoltaice, a cãror actionariat este oricum prin offshore-uri si sã sprijinim din acea subventie si huila, de vreme ce nu înseamnã maxim 5%, ceea ce ar însemna doar un leu pe facturile românilor pentru sprijinirea unei resurse strategice care a asigurat dezvoltarea României peste 100 de ani. analizarea foarte serioasã a ofertei care existã deja, o oferã fermã, depusã din data de 08.04.2016 din partea unui grup financiar – Scharfstein Group de achizitionare a pachetului majoritar de la CEH
Monika BACIU