C reată pe o structură dedicată exclusiv închiderii minelor și ecologizării perimetrelor lor, Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului are toate datele necesare de a deveni noul Complex Energetic Valea Jiului.
Discuțiile deja se poartă la minister, pentru că societatea își închide definitiv activitatea în scurt timp, iar faptul că este lipsită de datorii nu poate fi decât un avantaj.
Reprezentanții Societății de Închideri de Mine din Valea Jiului spun că deja au discutat la minister și că este foarte posibil să nu se închidă definitiv această societate, chiar dacă acum mai are un singur angajat: pe directorul societăți. „Societatea este curată, nu are datorii și urmează să preia ce este de preluat de dincolo, dacă se va face așa. Eu nu am acum nimic scris de la minister. Societatea este curată, nu are datorii. O cheamă Societatea Națională de Închideri de Mine, dar neavând nicio datorie, nu văd în ce măsură ar trebui înființată o nouă societate, cu un alt nume”, a spus Daniel Sîrb, directorul SNIMVJ.
La momentul când a fost înființată, în anul 2012, această societate avea sarcina de a gestiona închiderea minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani, în 6 ani. Ea s-a desprins din Compania Națională a Huilei și a preluat doar minele ce erau considerate atunci nerentabile. Iar acum ar putea să preia noua structură, pentru că toate minele care au mai rămas acum la CEH vor fi închise în următorii 10 ani. „Este pur și simplu problema ministerului. Nu trebuie să fiu eu aici. Ministerul va decide. Eu sper să decidă corect, pentru că și colegii de acolo trebuie să mai lucreze, pe exploatările de huilă încă mai dau huilă, ceilalți sunt pe sistem de închidere. Vor intra și ei pe programe de închidere. Trebuie să gândim legătura cu SNIM, pentru că există aici și arhiva”, a mai adăugat Daniel Sîrb.
Complexul Energetic Hunedoara a pierdut anul trecut Termocentrala Mintia și va funcționa în următorii maxim 10 ani, doar cu minele aflate și ele în proces de închidere și termocentrala Paroșeni. Noul Complex Energetic Valea Jiului ar urma să fie o nouă societatea, însă, așa cum spun cei care au gestionat până acum închiderea minelor, SNIM este cea mai potrivită, fără datorii și cu un profil adecvat.
Diana Mitrache