A fost slujbă la cea mai veche biserică din Valea Jiului, cea a Sînionilor, un lăcaș de cult construit din lemn și pierdut printre blocurile ridicate de comuniști în zona stadionului Jiul.
Dar aici, la lumina lumânărilor și a razelor plăpânde de soare, care au intrat pe ferestrele mici, a avut loc singura slujbă de peste an, de hramul Sfinților Arhangheli Mihai și Gavril.
O biserică mică, cu pridvor din lemn, în interiorul căreia aerul rece era încălzit de razele soarelui ce intră puțin prin obloanele joase, a adunat o mână de credincioși, la ziua hramului. Au aprins lumânări și au dat pomelnice, așa cum se obișnuiește, iar mai apoi s-au alăturat preotului pentru slujbă.
Biserica de aici a fost ridicată pe locul unui vechi cimitir ortodox, și până în anul 1788, avea hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. De altfel, la această sărbătoare aici se ține și singura slujbă din an. Iar credincioșii știu asta. „De Sfinții Mihail și Gavril se face aici Sfânta Liturghie, timp de o oră. Eu aici veneam când aveam 7 – 8 anișori, cu părinții. Făceam nedeie de Paști, venea lumea în costum momârlănesc. Întindeam pături pe jos, stăteam, cu o glajă de țuică. Nu erau nici blocurile. Erau multe oi, miei, era o plăcere să vii aici, la Paște. Dar nu am uitat și vin și acum cu mare plăcere”, a spus un bătrân sosit la slujbă.
„Eu aici stau, aproape. Bunicii mei au fost căsătoriți aici, în această biserică. Îmi povesteau că, atunci când s-au cununat ei, 7 cununii au fost în acea zi. Vin mereu, că stau în apropiere și eu aici m-am născut, deci vin la slujbă”, a completat un altul. Dar la slujbă au ajuns și câțiva oameni din oraș.
Când intri în acest lăcaș, trebuie să te apleci, ușa fiind micuță, iar în interior nu este permis iluminatul cu lumânări. Altarul e din piatră, iar în curtea bisericii, se păstrează și acum mai multe pietre funerare, ce stau dovadă a faptului că acolo era un cimitir. În această străveche biserică, se mai păstrează și astăzi clopotul original (inscripționat cu anul montării în biserică, 1790), câteva icoane din aceeași perioadă și câteva cărți religioase tipărite în secolele XVII-XVIII.
„Sărbătoarea aceasta a Sfinților Arhangheli Mihai ȘI Gavril o prăznuim pe 8 noiembrie. Este hramul acestei sfinte biserici, printere cele mai vechi și poate cea mai veche biserică ortodoxă din județ. Ne-am adunat, ca în fiecare an, pentru că avem o bucurie desăvârșită de a face o slujbă aici, mai ales la hramul acestei biserici”, a spus părintele Marius Isai, preot ortodox.
Biserica a fost construită pe vatra unei vechi biserici, iar mărturie stă piatra de moară din altar. Clopotul atestă secolul a XVIII-lea, iar bătrânii care vin aici știu că acum este slujba cea mai frumoasă din an.
Nu sunt mulți cei care vin, dar toți au povești și amintiri legate de familiile ce i-au adus pentru prima dată aici, să se roage, într-o biserică mică, din lemn și cu icoane pictate direct pe pereți.
Diana Mitrache