Acum 29 de ani, 4 alpinisti din Petrila erau dati dispãruti în Retezat. Cei 4 erau tineri si fãceau parte dintr-un grup care urcase în munte în cadrul unui concurs. Trupurile lor au fost gãsite abia în luna mai, dupã topirea zãpezilor, iar pe Taia, în zona de est a Vãii Jiului, au un monument la care alpinistii de acum s-au adunat duminicã pentru a-i comemora.
Atomi, Nagy, Bãltãretu si Rizea sunt numele de familie ale celor 4 alpinisti, care acum aproape 3 decenii au plecat într-o expeditie si nu s-au mai întors niciodatã acasã. Erau tineri din Petrila, cu familii, oameni cu tot viitorul înainte, însã, zãpada si muntele, pe care le iubeau deopotrivã, le-au devenit morminte. O avalansã le-a curmat viata în Retezat si la distantã de 29 de ani, alpinistii s-au gândit sã le oficieze o primã slujbã religioasã la monumentul ridicat în memoria lor pe Cheile Tãii, acolo unde ei se antrenau. „Acest eveniment a avut loc pentru prima datã, dupã 29 de ani de la tragedia celor 4 alpinisti petrileni si i-am invitat pe toti cei care au dorit sã vinã sã ia parte la aceastã comemorare. Este vorba despre cei 4 care au murit în Retezat pe 2 martie. Noi am organizãm pe Cheile Tãii, duminicã, la ora 14,00, un eveniment în memoria lor”, a spus Erika Santa, San Montan, organizatoarea evenimentului religios.
În 1997, cei 4 plecau pe munte si aceea avea sã fie ultima lor expeditie. O avalansã i-a surpins si au zãcut sub mormanele de zãpadã, în ciuda tuturor eforturilor fãcute de cei care i-au cãutat. Acum, alpinistii de la San Montan au vrut sã le cinsteascã, asa cum se cuvine memoria.
„Ne-am strâns multi iubitori ai muntelui, ai sportului. Asociatia San Montan a organizat o micã reuniune, unde a participat un preot ortodox si unul catolic, care au spus câte o rugãciune. Au venit si alpinisti din toatã tara, sportivi si oameni din Valea Jiului, pentru cã ei sunt dintre ai nostri si au fãcut parte din elita alpinismului national”, a mai spus Erika Santa.
În Cheile Tãii au fost duminicã toti cei care i-au cunoscut si chiar oameni care au participat si au coordonat actiunile din munti, pentru cãutarea trupurilor lor. Cei prezenti au ascultat povesti de atunci si au derulat în minte o istorie din care toti iubitorii muntelui au de învãtat.
Diana Mitrache