Sigur nu ati înteles nimic din titlu! Dar când îsi bagã dracul coada, sau functionarul public pixul, apar situatii de film SF încât bulverseazã un întreg lant de institutii si birouri interconectate, iar cetãtenii deposedati de case, iar altii desi cumpãrã una, se trezesc cã locuiesc în cea a deposedatului, iar cea cumpãratã nu existã, ajung în pragul infarctului din acuza aceluiasi afurisit de pix. S-a întâmplat în Petrila zilelor noastre…

Cornel P. locuieste de-o viatã pe str. Republicii, nr. 6/4, din Petrila. Si ce viatã, având în vedere cã are 83 de ani… Dorind sã-si clarifice situatia cu grãdina casei, mai precis sã se înregistreze/întabuleze ca proprietar în baza unui Ordin al prefectului, emis cu câtiva ani în urmã, a aflat cã de fapt nu are nici casã. Imobilul cumpãrat de Cornel P., în 1992, apartinea, conform documentelor primãriei si Cãrtii Funciare, unei doamne Matilda B.

De fapt, Matilda B., era vecinã de cartier si locuia pe aceeasi stradã, la numãrul F/2, dar în contractul de vânzare cumpãrare, când dupã cãderea comunismului oamenii îsi puteau cumpãra casele în care locuiau, la adresa imobilului acesteia a fost trecut numãrul casei lui Cornel P., 6/4. De la acel moment, practic, au apãrut douã imobile pe aceeasi adresã si nimeni nu a observat timp de 23 de ani, mai precis din 1992 pânã în 2015.

Mai mult, mergând pe aceleasi documente, Matilda B. vinde imobilul cu adresa gresitã de pixul unui functionar, adicã adresa lui Cornel P. Noul proprietar investeste în casã, renovând totul si pleacã în Spania, unde are locul de muncã. Nu apucase sã-si schimbe actele pe imobilul nou cumpãrat.

Între timp Cornel P. se tot minuna de ce corespondenta vecinilor de cartier este lãsatã în cutia sa postalã, fãrã sã sesiseze cã adresa e cauza. Si dacã ar fi sesizat-o, n-ar fi bãnuit cã el nu are casã si cã le apartine vecinilor. Dar nici vecinii nu si-au pus problema cum cã imobilul lor nu ar exista în documente pentru cã numãrul F/2 nu figura nicãieri.  Si totusi la Serviciul Taxe si Impozite Petrila amândoi proprietarii îsi plãteau dãrile. A fost locul de unde a rãsãrit lumina pentru rezolvarea situatiei, în rest nimeni nu a stiut de unde sã începã si cum sã procedeze. Serviciul în cauzã a notificat primãria care a fãcut corectia, iar de acolo a reînceput corvoada intrãrii în normalitate – refacerea întregului parcus al actelor. Ceea ce nu este lucru putin, plus radierea din CF în baza altor dosare întocmite, din nou, de oamenii în cauzã. Celãlalt proprietar a trebuit sã vinã personal, deci a lãsat Spania pentru o perioadã, pentru cã era imperios necesarã prezenta sa în calitate de proprietar si nu a rudelor.  Cu aceastã ocazie Cornel P. a aflat cã de fapt dupã cumpãrarea imobilului de pe Republicii 6/4 a omis sã-si întãbuleze casa, desi acest lucru este

recomandat a se face imediat dupã achizitie, dar nu este sanctionabil dacã este plãtitor de taxe si impozite.

Si uite asa, o eroare umanã, un functionar neatent, a bãgat în boalã doi proprietari, ba chiar trei, care se si vedeau fãrã case, si le-a mâncat si un an din viatã pânã la rezolavarea situatiei. Si câti ca ei?

Ileana Firtulescu