Ministrul Sănătăţii a vorbit despre situaţia de la Deva, unde directorii spitalului şi-au dat demisia şi a precizat că aceasta trebuie remediată imediat, menţionând că va desemna o nouă conducere.
În fapt, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, Silviu Didilescu, şi directorul medical Claudiu Antal, au demisionat din funcţii în această dimineaţă, din motive care urmează să fie prezentate. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara, Lucian Morogan, a confirmat cele două demisii şi a precizat noua conducere a spitalului va fi stabilită de Ministerul Sănătăţii.
Sindicatul medicilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva „Medicorum Honorem” a acuzat luni conducerea unităţii medicale de „abuzuri” în modul în care ar fi înţeles să gestioneze activitatea instituţiei şi programul de lucru al cadrelor medicale, în contextul epidemiei de Covid-19, solicitând intervenţia miniştrilor Sănătăţii şi Muncii pentru detensionarea situaţiei.
Într-o scrisoare deschisă adresată miniştrilor Nelu Tătaru şi Violeta Alexandru, medicii susţin că după ce spitalul a intrat în carantină, pe 29 martie, personalul medical nu a mai putut părăsi unitatea sanitară, iar SJU Deva ar fi continuat să interneze cazuri noi de bolnavi Covid-19 pozitiv.
Consiliul Judeţean Hunedoara, care a gestionat situaţia de la Spitalul Judeţean Deva a remis un comunicat prin care precizează următoarele:
„Considerăm că este necesară stabilirea urgentă a circuitelor epidemiologice cu respectarea strictă a criteriilor epidemiologice printr-un plan de măsuri coerent şi corect care să asigure internarea şi tratamentul pacienţilor, respectiv protecţia personalului medical în condiţii optime.
De asemenea, este obligatorie excluderea oricăror derogări nelegale de la normele specifice combaterii răspândirii virusului SARS-CoV-2.
La nivelul SJU Deva, se impune efectuarea unei delimitări clare între personalul medical şi pacienţii internaţi care în urma testărilor au rezultate negative pe de-o parte, şi personalul medical şi pacienţii internaţi care, în urma testărilor, au rezultate pozitive.
Personalul medical de specialitate trebuie folosit în mod corect, legal, cu respectarea programului de lucru şi a tuturor formelor de protecţie sanitară, fiind foarte bine cunoscut faptul că, în condiţiile în care personalul medical este epuizat, se creează o mare vulnerabilitate în activitate. În plus, sunt create riscuri inclusiv cu privire la sănătatea şi gradul de imunitate în cazul cadrelor medicale, ceea ce este foarte grav”.
În plus, cei din conducerea judeţului susţin că acum „orice condiţii de muncă nelegale sau impuse abuziv trebuie să înceteze” şi se cere respectarea profesionalismului cadrelor medicale implicate în misiunea de salvare de vieţi omeneşti.
Diana Mitrache