Instantele au anulat o amendã aplicatã de autoritãtile locale unui proprietar al unei clãdiri degradate. Edilii au amendat proprietarul unei clãdiri pentru cã nu si-a îngrijit imobilul.
De altfel, din cauza stãrii avansate de degradare, acoperisul clãdirii a cãzut, chiar în urmã cu douã zile. “S-a mai prãbusit un acoperis al unui imobil. Este o situatie foarte dificilã întrucât este o proprietate privatã, proprietarul respectiv a luat un credit de la o bancã, nu a mai plãtit creditul, iar banca i-a luat clãdirea. Banca a vândut creanta la o altã bancã. Pânã la urmã am identificat unde a ajuns respectivul imobil, am luat legãtura cu acestia, le-am dat si o amendã de 50.000 delei, însã au contestat-o în instantã si instanta a anulat amenda. suntem în negocieri cu ei ca sã o cumpãrãm noi si apoi sã o dãrâmãm, cã reprezintã un pericol public”, a declarat Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa, în cadrul emisiunii Punctul pe I de la Mondo TV.
În cazul clãdirilor proprietate privatã, autoritãtile nu pot interveni. Singurele mãsuri care pot fi luate sunt aplicarea unor benzi de avertizare împrejurul clãdirilor. “Singurul lucru pe care putem sã îl facem, e sã împrejmuim cu bandã accesul pietonilor si a masinilor. În rest nu putem sã intervenim pentru cã este proprietate privatã. Este un vid legislativ”, a mai spus sursa citatã. De altfel, de acum câtiva ani, în Codul Fiscal existã o prevedere prin care autoritãtile locale pot decide supraimpozitarea proprietarilor care nu îsi îngrijesc clãdirile. Numai cã nicio autoritate din Valea Jiului nu a luat o astfel de mãsurã.
Altã situatie extremã
Între timp, la Aninoasa acoperisurile clãdirilor picã precum piese de domino. Sunt clãdiri vechi, de un secol a cãror structurã de rezistentã este afectatã de trecerea timpului.
“Avem 30 de imobile de acest tip, fiecare imobil are 6 apartamente la parter si 6 apartamente la etaj. Undeva la 1200 de persoane locuiesc în aceste imobile. La celelale clãdiri am depus un proiect pe fonduri europene ca sã reabilitãm toate cele 30 de clãdiri pentru cã toate au aceeasi vechime. Fondurile europene, din pãcate nu se pot accesa pentru cã este o prevedere specialã care spune cã doar pentru imobilele de la P+2 în sus se pot acorda bani. Aceste imobile au P+1 si nu sunt eligibile. Am încercat pe PNDL, valoarea era prea mare. Bani din bugetul local nu avem, pe fonduri europene sau programele guvernamentale nu putem deci asteptãm doar sprijin din partea Guvernului”, a mai subliniat sursa citatã. Edilul vrea sã solicite bani din fondul de urgentã al Guvernului pentru a repara acoperisurile celor 30 de clãdiri.
Monika BACIU