“Ar fi o solutie ca sã se îmbine cele douã metode, uninominalul cu votul pe liste, în sensul cã acea listã depusã de partide sã continã în dreptul fiecãrui candidat o cãsutã, iar alegãtorii sã-si punã stapila “votat” pe numele celui pe care îl doreste ca reprezentant al sãu în Parlament si nu pe întreaga listã. (…). Ar fi multe lucruri care s-ar rezolva de la sine si în interiorul partidelor si ca reprezentativitate agreatã de cetãtenii alegãtori, pentru cã valoarea unui politician constã în numãrul de voturi aduse partidului din care face parte” – Gabriel Lungu, fost secretar de stat.
Despre modul de desfãsurare a alegerilor generale pentru forul reprezentantilor poporului – Parlamentul României – au fost discutii interminabile, s-au schimbat legi, acum se revine la ceea ce cândva nu a fost bun… Este vorba de alegerea unor liste pe care partidele îsi trec, dupã criterii numai de ei stiute, oamenii. De regulã pe acestea sunt pusi unul sau doi candidati care sunt agreeati de electorat, iar restul sunt sefi si sefuti, obligatii si simpatii ale conducerii de partid. Apoi, metoda de a pune în fruntea listelor la colegiile din teritoriu VIP-urile politice de la Bucuresti este un fel de rãsplatã a acestora sub pretextul cã un nume cu rezonantã poate fi locomotivã pentru restul listei, de parcã ar fi secat pepiniera politicã a judetului.
De exemplu, în judetul Hunedoara este vehiculat din partea PSD ca fiind cap de listã la Nicolae Bãnicioiu, fost presedinte al TSD, deputat ales de bucuresteni, fost ministru al Tineretului si Sportului, fost ministru al Sãnãtãtii. Metoda a fost folositã si de PNL, cu fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu…
Cum legea privind votul uninominal a avut scãpãri care au creat situatii aberante, în sensul cã redistribuirea voturilor rãmase de la cei care nu au obtinut 50% plus unu au bãgat în parlament candidati cu rezultate jenante, s-a trecut, din nou, la mult hulitele liste de partid, liste care bagã pe gântul alegãtorului pe cine doresc partidele.
O idee nouã, chiar revolutionarã, care ar rezolva si luptele fratricide din partide si ar multumi si cetãteanul, sunt asa-zisele alegeri mixte.
“Ar fi o solutie ca sã se îmbine cele douã metode, uninominalul cu votul pe liste, în sensul cã acea listã depusã de partide sã continã în dreptul fiecãrui candidat o cãsutã, iar alegãtorii sã-si punã stapila “votat” pe numele celui pe care îl doreste ca reprezentant al sãu în Parlament si nu pe întreaga listã. Candidatul care obtine cele mai multe voturi de pe respectiva listã, chiar dacã el se aflã pe locul 5, 6, sã intre în Parlament si automat sã devinã si presedinte al partidului respectiv chiar dacã seful de partid se aflã pe locul unu sau doi pe acea listã. Ar fi multe lucruri care s-ar rezolva de la sine si în interiorul partidelor si ca reprezentativitate agreatã de cetãtenii alegãtori, pentru cã valoarea unui politician constã în numãrul de voturi aduse partidului din care face parte. Cetãteanul cu drept de vot din România s-a maturizat si, în general, stie ce trebuie sã aleagã” – a declarat fostul secretar de stat Gabriel Lungu.
Probabil cã o asemenea metodã nu va face obiectul vreunei legi pentru cã în interiorul partidelor politice nu s-ar mai putea trage sfori, nu s-ar mai putea folosi influentele si toate tertipurile specifice pentru a ajunge lideri, pozitii care constituie rampe de lansare în diverse functii ale institutiilor publice.
Dar, cine stie! Existând ideea, va veni si scânteia care sã porneascã un asemenea angrenaj… Lumea este în continuã miscare.
Ileana Firtulescu