U n rezervor de înmagazinare al apei, rețele de aducțiune, hidranți și stații de pompe. Toate sunt, în parte, realizate la Straja, acolo unde se lucrează la sistemul de alimentare al stațiunii cu apă. Sunt probleme, mai ales în sezonul de iarmă, când crește cerera de apă, așa că lucrările sunt avansate. Mai trebuie câteva pompe, dar cel puțin hidranții sunt montați toți.
Apa potabilă la Straja a fost o problemă, când, ani la rând, în fiecare cabană exista un anunț că apa nu este potabilă. Acum există un rezervor de înmagazinare, care captează apa din munte, dar tot nu este suficient în vârfurile de sezon. Rezervorul a fost achiziționat în 2020.
„Acest rezervor de înmagazinare are 500 mc și deservește în acest moment stațiunea Straja, cu apă dezinfectată, cu instalație automată de clor. Această investiție a fost finanțată de Consiliul Județean și, de trei ani lucrăm pe instalație, ea fiind una complexă. Și are avantajul că toți parametrii de aici se văd în departamentul central. Funcționează în regim automat și nu există personal de deservire”, spune Florin Ciucur, șef Departamentul Exploatare din Apa Serv Valea Jiului.
Și tot de la acest rezervor, amplasat în zona de sus a stațiunii, unde se află ridicată Crucea de fier, alimentează cabanele de aici, cele mai vechi ridicate vreodată la Straja. „În acest punct se află un punct de pompare al apei, care alimentează cu apă potabilă cabana veche, care nu avea alimentarea cu apă. Și alte 4 pompe vor fi montate aici, ca să alimenteze întreaga stațiune”, mai spune Florin Ciucur.
Apa vine acum din Straja, fiind apă brută, însă, specialiștii de la Apa Serv spun că, odată ce vor monta stațiile de pompare a apei, apa va fi adusă direct de la Valea de Pești, tratată corespunzător și de o calitate net superioară.
Iar sistemul de hidranți este realizat complet.
„Este o reeța de 16 hidranți. Ca lungime, sunt 1,5 km de rețea. Aducțiunea de apă pleacă din zona Agrement și vom pompa apa, până în rezervorul de înmagazinare, care a fost pus în funcțiune, acum 2 ani. S-a finalizat și partea de stație de pompe pentru cabana veche. Sunt gata 5 km de rețea de aducțiune. Până la finele anului, construim 4 cămine, pentru tot ce va însemmna armături și conducte pentru stațiile de pompe și sperăm ca, în cursul anului viitor, vor fi montate. Și abia atunci puitem spune că este gata lucrarea la Straja”, a precizat și Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Sunt 3 izvoare care captează acum apa și care erau și înainte folosite pentru aprovizionarea cu apă a cabanelor, însă, nu era clorinată și dezinfectată.
Întreaga investiție de la Straja a fost realizată de angajații Apa Serv, iar anul viitor va fi gata întreg sistemul de alimentare cu apă de calitate la standarde. Sistemul SCADA preia de aici indicatorii de calitate a apei înmagazinate și îi verifică în stația centrală de la Apa Serv, așa că apa este bună.
Diana Mitrache