A ales Valea Jiului, Petroșaniul, așa că îi va fi alocat un spațiu în Muzeul Muntelui, la mansarda Muzeului Mineritului din Petroșani.

Vorbim de Mariea Crâșmaru, singura femeie din lume, care a intrat în Cartea Recordurilor la capitolul „globetrotter”, pentru „cea mai lungă călătorie efectuată vreodată de o femeie”. Decizia îi aparține primarului Tiberiu Iacob Ridzi, care a aflat din Cronica Văii Jiului că s-a mutat la noi.
Este singura femeie din lume care a străbătut 120 țări, a atins cei doi poli ai Terrei, cele șapte continente din care a rezultat cel mai lung pașaport din lume înscris și el în GUINNESS (154 de pagini și o lungime de 19 m) în 3 ani și 5 luni.
Doamna Mariea ne-a spus tuturor că aici va dori trăiască până la final și,
pentru că a aflat de faptul
că s-a mutat la noi,
primarul Tiberiu Iacob Ridzi a vizitat-o acasă.
„Doamna Mariea Crâșmaru a hotărât să devină cetățean al munici-piului Petroșani. Mă bucur că există astfel de oameni și cred că e de datoria noastră să facem cunoscut acest lucru, mai ales copiilor. Astfel de oameni sunt legende vii și modele pentru noi, ceilalți”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, iar doamna Mariea a spus că aici vrea să stea până la capătul vieții, pentru că nici nu se aștepta să fie atât de bine primită.
Mariea Crășmaru are o poveste uimitoare de viață, pentru că a plecat la 48 de ani, de la cratiță, și s-a întors după aproape 4 ani, în România, după ce a străbătut pe jos lumea. Așa că primarul a decis să îi ofere un spațiu unde să expună în Muzeul Muntelui, nimic mai potrivit, pentru un om care a văzut emiri, președinți de stat, a simțit gerul de la polii Pământului și dogoarea deșertului. „Am discutat cu doamna, o să vorbesc și la muzeu și o să îi dăm un spațiu unde să expună toate lucrurile pe care le-a strâns în aceste călătorii și să facem tot felul de acțiuni, unde oamenii să poată veni și să îi pună întrebări chiar, pentru că este extraordinar”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Mariea Crâșmaru este femeia care a străbătut peste 300.000 de kilometri în lume, a văzut emiri, împărați și șefi de stat, a înghețat la poli și a asudat când a ajuns în țări ca Africa, iar istoria ei este scrisă într-o carte „Peregrin între două milenii”, carte ce i-a oferit-o și primarului de la Petroșani.
Diana Mitrache