Sindicatul Muntele reprezentativ la nivelul CEVJ  a transmis un comunicat de presă în contextul ultimelor evenimente din interiorul companiei prin care susține că “activitatea în sucursalele componente este una care cu siguranță nu este perfecta și are și sincope care trebuiesc corectate de managementul companiei” . “Managementul companiei are responsabilități clare în ceea ce privește realizarea sarcinilor de serviciu, respectarea fișei posturilor și prezenta angajaților la serviciu . Cu siguranță au fost, sunt și vor fi greșeli în cadrul CEVJ pentru că se muncește, iar acolo unde se muncește se și greșește .Cu siguranță că ancheta care este în desfășurare va avea un punct final mai devreme sau mai târziu punct ce v -a aduce lumina și adevărul în ancheta ce este în desfășurare . Pana atunci însă, noi ca structura sindicala suntem nevoiți sa atragem atenția asupra câtorva elemente care ne nemulțumesc și care pot avea efecte negative în toate sucursalele”,  se arată în comunicatul semnat de Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele .

Potrivit sindicaliștilor din minerit, în toate statele europene activitate regresiva în minerit și energia produsă pe cărbune  s -a făcut cu respectarea demnității angajaților din acest domeniu cu sprijin consistent din partea statelor ce au avut aceasta problema (Marea Britanie , Franța, Germania ), în timp ce la noi, strategia energetică nu precizează nimic în acest sens.

“În toate statele europene strategiile energetice au spus clar unde trebuie  sa se ajungă cu aceasta ramura și care sunt pașii ce trebuiau urmați pentru atingerea acestor ținte prin asumarea unor programe clare și coerente GESTIONATE DE GUVERNELE TARILOR RESPECTIV. Asa trebuie sa fie și la noi deși nu este asa . STRATEGIA ENERGETICA AFLATA IN DEZBATERE NU PRECIZEAZA MAI NIMIC IN ACEST SENS PENTRU HUILA SI IMPLICIT PENTRU VALEA JIULUI”, arată sindicaliștii.

Mai mult, liderii minerilor susțin că în prezent personalul care își desfășoară activitatea este mult subdimensionat, iar unitățile miniere funcționează doar “ cu o mână de oameni”

“În toate sucursale componente NUMARUL PERSONALULUI ESTE MULT SUB NORMATIVELE LEGALE . Avem sucursale în care funcționam cu 2 schimburi în loc de 4 ,avem sectoare CONDUSE SI COORDONATE DE MAISTRI IN LOC SA FIE CONDUSE DE INGINERI . În toate sucursalele activitatea STA INTR- O MANA DE OAMENI PENTRU CA MAI AVEM FOARTE PUTINI MESERIASI SI CARE  DACA NU AR MAI FI ACTIVITATEA S -AR BLOCA (mecanici de extracție, mineri ,salvatori ,electricieni specialiști ,lăcătuși specialiști ,ingineri ,economiști, muncitori ).Toți acești oameni care vin la serviciu trebuie sa fie plătiți corect conform CCM în vigoare în fiecare luna .FARA ACESTI OAMENI CARE MUNCESC CORECT ACTIVITATEA S -AR BLOCA IAR DATORIA NOASTRA ESTE SA NU SE AJUNGA ACOLO .DATORIA NOASTRA ESTE CA SA FACEM TOT POSIBILUL CA EFECTIVUL SOCIETATII SA RESPECTE NORMATIVELE SPECIFICE IN MINERIT SI ENERGIE”, se mai arată în comunicat.

Nu în ultimul rând, liderii minerilor pun sub semnul întrebării viitorul Termocentralei Paroșeni, dacă nu va exista o implicare a statului român.

“Avem ca țintă clara realizarea grupului pe gaz pe lângă cel pe cărbune la Paroșeni ,realizarea microhidrocentrale i pe pârâul Baleia ,realizarea parcurilor cu panouri fotovoltaice tocmai pentru ca CEVJ ,Valea Jiului și Hunedoara sa aibă un viitor și după 2032 .DACA STATUL ROMAN DORESTE ALTCEVA TREBUIE SA O SPUNA CLAR OFERIND TOTODATA SI SOLUTII”, se mai precizează în comunicatul semnat de Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele .