Minerii de la minele Vulcan si Livezeni vor avea probleme, dacã nu li se recunoaste costul de productie. La acest moment, potrivit sindicalistilor, costurile de productie sunt mult mai mari, decât cel de vânzare, iar subventionarea este inexistentã.
Se cautã o sursã de finantare, dar si ca responsabilii din minister si ANRE sã înteleagã necesitatea functionãrii acestor douã mine. Tocmai de aceea, sindicatele au trimis miercuri dimineatã o notificare cãtre secretarul de stat Doru Visan, în care i-au mentionat situatia de la CEH. „În primul rând, problema recunoasterii costului de productie pentru cele douã mine, Vulcan si Livezeni, care vor trebui sã furnizeze cãrbune pentru cele douã termocentrale, dar acesta nu are nicio sustinere din ajutorul de stat si, ca urmare, se impune recunoasterea costurilor. Dacã nu se reuseste, cele douã mine vor avea probleme mari”, spune Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH.
Sindicatele au dat ca exemplu alte tãri din Europa, unde subventia este apanajul statului, spre deosebire de ceea ce se întâmplã în România. „Dacã în Spania, statul este cel care finanteazã acest ajutor de stat, la noi existã tendinta ca nu statul sã fie finantatorul, ci consumatorul final, lucru cu care noi nu suntem de acord, ci considerãm cã statul trebuie sã intervinã pe aceastã problemã”, mai spune liderul minerilor, care a fost la Bucuresti, unde s-a întâlnit, la începutul acestei sãptãmâni, cu reprezentantii Ministerul Energiei, ai ANRE, Transelectrica, dar si cu comitetul de lucru al CEH, care implementeazã SIEG.
La acest moment, în cele douã unitãti miniere luate în discutie, costul Giga Caloriei, în cel mai fericit caz, a fost de 90 de lei, dar sindicatele cer recunoasterea unui cost de cel putin 97 de lei pe Giga Calorie, lucru ce ar trebui sã ducã la o crestere a valorii ajutorului de stat ce ar urma sã ajungã la cele douã termocentrale.
Diana Mitrache