Câtiva reprezentanti ai Sindicatului Muntele s-au întâlnit, vineri, cu vicepremierul României Vasile Dîncu. Acestia i-au explicat situatia cu care se confruntã Complexul Energetic Hunedoara si ce ar însemna falimentul societãtii energetice pentru întreg judetul. Concluzia a fost una simplã.

“Am avut ocazia sã mai aduc, încã o datã, în atentia oamenilor din primul esalon al Guvernului României problemele cu care se confruntã Valea Jiului, Complexul Energetic Hunedoara si sper cã atâta timp cât reusim sã ducem aceastã problemã în atentia cât mai multor oameni responsabili la nivel guvernamental facem un lucru bun pentru cã în mod cert se va crea la nivelul Guvernului o coalitie care prin mãsurile pe care le va întreprinde, va gãsi solutii pentru salvarea locurilor de muncã în Valea Jiului”,  a declarat Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.

Cei care reprezintã Valea Jiului, dar si judetul Hunedoara, respectiv parlamentarii, primarii, dar si sindicatele ar trebui sã meargã cu solutii la Bucuresti.

“Din discutiile pe care le-am avut cu domnul vicepremier am constatat cã nu este strãin de ceea ce se întâmplã în cadrul CEH, e la fel de drept, cã problemele în amãnunt ar trebui transmise si comunicate de cãtre cei care ne reprezintã la acest nivel, parlamentari, cei care reprezintã administratia localã, de cãtre noi liderii de sindicat prin demersurile pe care le facem si nu trebuie sã asteptãm cu mâna întinsã sã vinã cineva de la Bucuresti sã ne impunã o mãsurã sau sã ne aducã si sã ne punã ceva pe masã. Noi trebuie sã stim ce vrem si trebuie sã stim unde sã cerem. Dacã noi vom sta cu mâinile în sân si nu vom duce noi, la Bucuresti, spre rezolvare problemele noastre, chiar sã propunem solutii nu trebuie sã asteptãm sã vinã de la altii sã ni le rezolve”,  a mai subliniat Nica.

Sindicalistii cer protectie socialã pentru cei care îsi vor pierde locurile de muncã, dar cel mai important cer continuarea activitãtii miniere si a celei energetice.

“Am argumentat pozitia noastrã prin ceea ce Guvernul României îsi asumã, si anume pãstrarea în sistemul energetic national a unui grup cu functionare continuã la Mintia si a celui de la Paroseni, iar în acest context, cu sigurantã toate demersurile pe care trebuie sã le facã Guvernul converg cãtre sprijinirea acestei energii electrice de care avem nevoie. În acelasi timp mai este protectia socialã de care trebuie sã se bucure salaratii din cadrul CEH si sper cã lucrurile acestea au fost auzite de oameni care pot sã decidã pentru noi”,  a concluzionat Petre Nica.

Vicepremierul României, Vasile Dîncu, nu este strãin de situatia cu care se confruntã Complexul Energetic Hunedoara, dar spune cã, în trecut, au existat fonduri pentru retehnologizarea minelor, însã banii s-au scurs în salarii.

“Sunt probleme pe care le-am identificat astãzi si sunt legate de rãspunsul pe care Guvernul trebuie sã îl dea prin strategia energeticã, unele probleme legate de forta de muncã din minerit si ce vom face în viitor cu centralele de la Paroseni si Mintia, pentru aici orice strategie pe care o facem noi de reconversie profesionalã se va baza pe aceastã previzibilitate, în ce mãsurã industria noastrã energeticã, modul cum gândim noi securitatea energeticã are aceastã componentã si cum proiectãm aceastã componentã în viitor. Domnul vicepremier Costin Borc va avea la Alba Iulia o întâlnire pe aceastã temã, e o temã importantã unde se discutã despre strategia legatã de minerit. Asteptãm niste rãspunsuri din aceastã parte. În Valea Jiului a fost o perioadã în care au venit foarte multe resurse, stiu cã au venit bani foarte multi pentru retehnologizãri. În loc sã se dea la modernizarea minelor s-au dat la salarii. Am vãzut cum  prospera Valea Jiului în bunuri de consum, electronice, era un spectacol teribil, într-o perioadã în care dacã banii erau folositi pentru destinatia rationalã ar fi produs dezvoltare în Valea Jiului, nu ceea ce se întâmplã acum”,  a precizat Vasile Dîncu, vicepremierul României.

Sãptãmâna aceasta, la Alba Iulia, va avea loc o dezbatere pe marginea strategiei energetice, iar cei de la Sindicatului Muntele vor fi prezenti la întâlnire.

Totodatã, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, ar putea veni în toamna acestui an în Valea Jiului împreunã cu premierul Dacian Ciolos, dar si cu alti ministri.

Monika BACIU