Sindicalistii din minerit sunt din nou la Bucuresti, unde, la sediul Ministerului Energiei si sediul Guvernului, discutã despre viitorul Complexului Energetic Hunedoara. Aceste întâlniri sunt generate de posibilitatea ca termocentrala Mintia sã iasã din sistem si atunci minerii cer investitii pentru încã un grup energetic.Totul, spun cei care le reprezintã interesele electricienilor si minerilor, pentru ca pe viitor, dacã vor functiona fãrã Mintia, sã nu existe riscul unui blocaj energetic.
„La Paroseni trebuie realizat încã un grup de 75 Mwatt-i. Asta, pentru ca Termocentrala Paroseni si cele 4 exploatãri miniere sã functioneze asa cum e acum si cu Mintia si cu Paroseni, ca sã beneficiem de serviciile de sistem. Asta pentru a evita blocajul în cazul în care un grup ar cãdea si pentru a realiza chiar mixul energetic în cadrul noii entitãti energetice”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele din CEH. Situatia Complexului Energetic din Hunedoara este una delicatã si, asa cum spun liderii minerilor, societatea nu a mers niciodatã bine. „Complexul Energetic Hunedoara nu a avut niciodatã profit. A avut doar perioade în care pretul pe piatã ne-a ajutat si am putut sã încasãm aproape de costul de productie”, a mai precizat Darius Câmpean. În România, spun oficialii Ministerului Energiei, sursele de productie de energie electricã sunt repartizate dezechilibrat între jumãtatea din sud si cea din zona de nord a tãrii. Astfel, în jumãtatea de nord a tãrii sunt instalate capacitãti care acoperã doar 20 % din productia de energie electricã a SEN (Sistemul Energetic National). Nefunctionarea grupurilor generatoare din cadrul centralei termoelectrice Mintia si centralei termoelectrice Paroseni conduce la cresterea transferului de putere dinspre zona de sud spre zona centralã si mai departe cãtre nordul si vestul SEN pe axa de 220 KV Târgu Jiu Nord-Paroseni-Baru Mare-Hãsdat-Pestis-Mintia. În conformitate cu rezultatele studiului realizat de Transelectrica, s-a concluzionat cã în cazul opririi celor douã termocentrale (Mintia si Paroseni), se identificã urmãtoarele influente negative asupra functionãrii SEN:
– reducerea capacitãtii de transfer transfrontralierã a energiei; reducerea nivelului de adecvantã a Sistemului Electroenergetic National – SEN, mai ales în perioadele de iarnã si în perioada de secetã accentuatã, din punctul de vedere al acoperirii consumului intern;
– riscul aparitiei unor blocaje/amânãri în realizarea programului de investitii si modernizare a retelei electrice de transport (realizare ax 400kV Banat).
Diana Mitrache