Un numar de 5 sindicalisti de la Sindicatul Muntele, reprezentativ pentru mineritul de huila al Vaii Jiului, au intrat vineri dimineata in grevea foamei,. Oamenii cer sa fie luati in seama, date fiind gravele probleme cu care se confrunta minerii in acest moment si, mai ales pentru ca România risca infrigmentul din vina certificatelor de CO2.
Sindicatele miniere din Valea Jiului au recurs la aceasta forma de protest extrema, din cauza ca, spun ei, doar o decizie politica mai poate salva Complexul Energetic Hunedoara. Oamenii stau in fata sediului si acolo vor ramâne cel putin 24 de ore, timp in care sa se afle despre problemele lor. Petre Nica, liderul Sindicatului Muntele, spune ca va ajunge si la Bucuresti, dar ca pâna atunci, protesteaza impreuna cu colegii sai la sediul CEH. „Am hotarât ca pentru 24 de ore sa avertizam Guvernul României ca rezolvarea problemelor CEH nu sunt la indemâna noastra, ci a lor, noi doar putem sa sprijinim un astfel de demers. Pentru faptul ca lucrurile au fost duse intr-un timp in care presiunea este din ce in ce mai mare, pentru ca daca nu achitionam certificatele de carbon pâna cel târziu in 30 aprilie, atrage penalitati uriase, dar si riscul ingrigmentului catre România”, a spus Petre Nica, lider la sindicatul Muntele.
Minerii au facut o serie de petitii catre institutiile si ministerele de resort din România, dar pâna acum nu au ajuns la nicio concluzie. Mai mult, ajutorul aprobat de Comisia Europeana ar putea sa nu ajunga la CEH, pe motiv ca Ministerul de Finante a refuzat aprobarea celor aproximativ 100 de milioane de lei. „Este obiectia Ministerului de Finante, care a conditionat avizarea ajutorului de stat, dupa ce respectam conditia pusa de CE, adica sa achitam acei 26,5 milioane de lei, bani rezultati din acele contracte bilaterale, intre termocentralele Mintia si Paroseni si Hidroelectrica, suma care nu este in acest moment ajustata si cu penalitatile si cu dobânzile care urmeaza sa le calculeze”, a mai spus Nica.
Sindicalistii sunt decisi sa ramâna in fata CEH, in timp ce, la sediul Termocentralei Paroseni, tot vineri dimineata au protestat cel putin 100 de energeticieni. Acestia sunt nemultumiti, la rândul lor, de faptul ca se vor transfera la o societate nou infiintata, denumita Prest Serv, societate ce va prelua serviciile de curatenie, spalatorie si alte servicii.
Diana Mitrache