Atractia principalã a Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida o reprezintã clasa de mecanici auto, iar, la final, elevii acesteia primesc si permisul de conducere de categoria B.
Din acest semestru, însã, primele ore se fac pe un simulator. Noi am vorbit deja cu primii elevi care l-au testat.
„Este foarte plãcut, o experientã nouã si calculatorul spune tot ce gresesc. Am si gresit, evident, dar e bine cã pe simulator. Este doar un joc pe calculator deocamdatã, dar realitatea stiu cã este mult mai durã, pentru cã de accidente mã tem, însã, simulatorul mã ajutã sã vãd pe ce nu sunt foarte sigur acum”, a explicat un elev care a încercat primul acest simulator auto.
Primele lectii sunt oricum la rece, iar acest simulator vine sã completeze perfect orele de sofat. Profesorul coordonator ne explicã si cât de mult conteazã pentru lectiile de sofat acest joc virtual.
„Acest simulator ne ajutã pentru reducerea cheltuielilor aferente scolii de soferi, pentru cã facem 10 ore de conducere efectivã pe acesta, care sunt considerate 10 ore de pregãtire practicã. Si atunci, din cele 30 de ore de conducere, pe care fiecare elev trebuie sã le facã, asa încât sã obtinã permisul, ei mai fac numai 20 de ore de conducere, iar economia de combustibil este semnificativã. Îi ajutã, în plus, în pregãtirea teoreticã, mai mult a ceea ce înseamnã autoturism, pentru cã ei nu au nicio notiune de bazã si ora „la rece”, sau explicatiile le sunt detaliate astfel ”, a precizat si Ovidiu Colda, profesor instructor la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani.
Elevii care intrã pe acest simulator sunt din clasa a XI-a, la profesionalã, pentru cã cei care urmeazã cursurile acestui colegiu din Petrosani au în curricula scolarã 30 de ore de conducere.
Totul a fost posibil dupã ce autoritãtile locale din Petrosani au alocat banii necesari acestei dotãri de ultimã generatie.
„Cu aceastã ocazie, elevii de la profesionalã învatã sã conducã pe simulator si, în acest fel, practic ei iau contact cu ceea ce înseamnã un autoturism. Dupã aceea, ies în teren si fac aceste ore si pe masini adevãrate, nu doar pe calculator. Acest simulator a costat aproximativ 4.000 de euro, iar beneficiul este cã se face si o economie de combustibil pentru primele 10 ore pe care elevii le fac pe acest simulator”, a precizat si Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, cel care a si decis cã aceastã investitie este extrem de beneficã elevilor de liceu.
Cei care vor sã devinã soferi pot urma cursurile scolii profesionale de aici, iar dacã trec de testul medical si cel psihologic, permisul de conducere se obtine gratuit, în scoalã.
Simulatorul este deja folosit si prima generatie care va obtine permisul în acest fel este deja favorizatã.
Diana Mitrache