Politistii hunedoreni au derulat o serie de actiuni de prevenire a delincventei juvenile si a victimizãrii minorilor cu scopul de a îmbunãtãtii siguranta în unitãtile de învãtãmânt.
Actiunile au fost derulate în parteneriat cu unitãtile de învãtãmânt, cu reprezentantii organizatiilor de pãrinti si cu autoritãtile publice cu atributii în domeniu.
Astfel, în cursul zilei de miercuri, politistii Serviciului de Ordine Publicã si purtãtorul de cuvânt al I.P.J. Hunedoara s-au întâlnit cu elevii mai multor clase gimnaziale ale Colegiului National „Decebal”, din Deva, pentru a dezbate tema prevenirii si a combaterii fenomenului de bullying în mediul scolar. Politistii au fost invitati sã le vorbeascã elevilor despre aceastã temã de interes în cadrul sãptãmânii „Scoala Altfel – Sã stii mai multe, sã fii mai bun”.
În cadrul unei discutii interactive, ce a pornit de la vizionarea unui film tematic si definirea conceptului de bullying, elevii au fost învãtati sã recunoascã manifestãrile concrete ale acestui fenomen si sã reactioneze atât fatã de agresor (prin împiedicarea actiunilor agresive ale acestuia) cât si în favoarea victimei (care va fi sprijinitã sã se integreze în grup si sã manifeste curajul a de denunta familiei, profesorilor ori politistilor eventualele agresiuni fizice ori presiuni psiho-sociale la care ar fi supusã).
De asemenea, prin explicarea unor prevederi ale Codului Penal aplicabile în eventualitatea unor acte de violentã la care au putea fi victime ori martori tinerii, dar si prin evocarea unor precepte crestine ori reguli de comportament în societate, elevilor le-au fost prezentate modalitãti corecte de a iesi din „jocul” violentei si de a se raporta în mod corect, moral si legal la fenomenul de bullying în mediul scolar ori în spatiul virtual (cyberbullying).
Tot miercuri, politistii Sectiei de Politie Ruralã Orãstie si cei ai Postului de Politie Turdas au derulat o activitate de informare a elevilor Scolii Primare si a Grãdinitei din satul Turdas cu privire la regulile de circulatie si mãsurile pe care le pot adopta cei mici pentru a nu deveni victime ale unor infractiuni.
La final, cei elevii au avut ocazia de a viziona autospecialele din dotarea Politiei si le-au pus întrebãri agentilor de politie despre activitãtile pe care le întreprind pentru prinderea si tragerea la rãspundere a rãufãcãtorilor.
În ultima perioadã, politistii hunedoreni au implementat în mediul scolar o serie de proiecte educationale vizând prevenirea delincventei juvenile si a victimizãrii minorilor, precum: „Unde-i lege, nu-i tocmealã”, „Sã exmatriculãm violenta” si „Sã învãtãm din greseli”, orientate diferentiat pe categorii de vârstã (sub 14 ani, ciclul gimnazial si ciclul liceal), ori proiectul „Politist pentru o zi” –în care elevii de clasele a XII-a sun invitati sã se implice în activitãtile curente ale politistilor, pentru a se familiariza cu specificul institutiei si a-si cultiva respectul fatã de apãrarea valorilor statului de drept.