Alarmele prin Ro-Alert au devenit obișnuință în zona Văii Jiului, unde localnicii raportează frecvent apariția urșilor în gospodării. La Uricani, săptămânal, dacă nu zilnic, cineva reclamă că urșii au ucis un animal din gospodărie. Ministrul Mediului a spus că vor putea fi împușcați peste 200 de urși. Nu se știe câți, la noi.

Un număr de 220 de urși vor fi împuşcaţi, a anunţat ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
Decizia a primit avizul Academiei Române şi vine după ce ministrul Mediului s-a declarat şocat de numărul mare de mesaje primite de la familii ale căror animale au fost ucise de urşi.
„De foarte puțin timp, Academia Română ne-a comunicat punctul lor de vedere. Cred că cea mai importantă chestiune se referă la cota în sine. Cu alte cuvinte, Academia Română consideră că un număr de 140 de exemplare pentru cota de prevenție și 80 de exemplare pentru cota de intervenție ar trebui să fie suficiente. Din acest motiv, eu nu-mi propun să intru într-o negociere sau într-o dezbatere cu specialiștii Academiei Române. Voi lua de bună această cifră și am solicitat angajaților Ministerului Mediului, având în vedere că există conflicte aproape zilnice între urs și om, având în vedere că sunt județe extrem de afectate de aceste conflicte, fie că discutăm despre pagube însemnate în gospodăriile oamenilor, fie că vorbim despre pierderea de vieți omenești”, a explicat ministrul Mircea Fechet.
La începutul verii nu era nicio zi fără vreun atac al urșilor la Uricani, spre exemplu. Oamenii se trezesc că urșii atacă animalele pe care le cresc în gospodărie și cer ajutor financiar, că doar asta pot să facă, după ce rămân fără câte o vacă, ori un cal, sau fără oi. „Mereu primim notificări că sunt pagube produse gospodăriilor, sau culturilor, ori animalelor domestice, pagube produse de animalele sălbatice. Cetățenii au posibilitatea să sesizeze aceste atacuri primăriei, iar primăriile convoacă o comisie pentru stabilirea pagubelor. Avem, însă, foarte multe notificări la Uricani. Fie oi, cai, în general la animale domestice. Pagubele sunt provocate de urs. Și nu știm dacă în cele 400 de exemplare aprobate pentru derogare la împușcare de către Ministerul Mediului, intră și urșii din Valea Jiului”, a spus Georgeta Barabaș, șefa APM Hunedoara.
Dacă pagubele sunt făcute de specii protejate, precum ursul, atunci despăgubirile vin, după ce comisia de specialitate stabilește dezastrul, de la Agenția de Protecție a Mediului. „Cea mai mare a fost pentru o vacă la Boșorod, 6000 de lei. În general, pentru o oaie e sub 1.000 de lei”, a mai adăugat șefa APM Hunedoara.
Periodic, în mai toate zonele Văii Jiului este trimisă și înștiințare prin Ro-Alert, după ce oamenii sesizează că urșii, ori lupii atacă gospodăriilor, ori pur și simplu observă astfel de animale în apropierea zonelor de locuit.

Diana Mitrache