Liderii minerilor din Valea Jiului reusesc sa „suga la doua oi” si sa incaseze atat indemnizatii de sindicalisti, cat si salariile de la unitatile miniere unde sunt angajati. Chiar daca nu mai au contractele de munca suspendate, cum se intampla pana nu de mult, beneficiaza, inca, de prevederile generoase ale Contractului Colectiv de Munca, negociat chiar de ei cu reprezentantii Companiei Nationale a Huilei Petrosani. si sindicalisti de frunte, dar si angajati ai unitatilor miniere.
Asa se intampla in Valea Jiului, unde liderii minerilor se impart intre activitatea sindicala si cea de angajat la mina. Desi sunt mai des vazuti la sediul CNH – mai ales in perioada negocierilor CCM – decat la unitatile miniere unde lucreaza, liderii minerilor din Valea Jiului figureaza, totusi in ambele parti cu activitate normala si incaseaza chiar si bani din ambele parti. Inca de prin 2008, liderii de sindicat au avut contractele de munca suspendate. Puteau trai linistiti cu banii pe care ii primeau de la Companie, adica o cota de 5,8 la mie – redus apoi in 3,9 la mie – din fondul de salarii la nivel de Companie.
De exemplu, la nivelul anului 2010 Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului beneficia de vreo 70.000 de lei din acest fond.
Banii se acordau pe baza unui protocol incheiat intre sindicate si administratia miniera. Problemele au aparut in momentul in care Curtea de Conturi a decis ca acest fond este ilegal, in 2010. Desi au castigat in instanta procesul intentat organelor de control financiar, sindicalistii au ramas tot fara acesti bani, pentru ca CNH nu a mai avut resursele financiare necesare, si au fost nevoiti sa se descurce doar cu banii stransi din cotizatii. O suma infima comparativ cu cea cu care erau obisnuiti, iar in consecinta liderii s-au intors la lucru. „Nu mai au contractele suspendate din momentul in care au ramas fara fondul de la CNH”, au declarat oficialii Companiei.
Prevederile CCM ii salveaza
De exemplu, presedintele LSMVJ, Zoltan Lacatas – acum pensionar – s-a intors la mina Uricani, Bebe Nica – copresedinte al Sindicatului „Muntele” este angajat al EM Lupeni, unde conduce sindicatul, Adrian Jurca este angajat la EM Livezeni, iar Tiberiu Cozma la Mina Lonea, fiind de asemenea lider de sindicat. Practic ar avea sia ctivitate miniera, dar si sindicala.
Cum se impart? Explica chiar Bebe Nica: „Ne descurcam foarte bine. In momentul in care suntem la negocieri, benefciiem de prevederile Contractului Colectiv de Munca, in baza caruia avem dreptul la 5 zile pe luna. Cand suntem la Bucuresti, suntem in delegatie”.
Altfel spus, sunt salvati tot de CCM, pe care, de altfel, ei l-au negociat cu administratia miniera, care a fost de acord pana la urma cu aceste prevederi.
Carmen Cosman