80 de mii de lei pentru patru luni. Administratorul judiciar al CEH plãtit ca nababii din sãrãcia complexului. Din bugetul sãrac, cu multe zerouri în minus, Complexul Energetic Hunedoara trebuie sã plãteascã onorariul administratorului judiciar, stabilit la suma 80.000 de lei.
Onorariul administratorului judiciar este de “numai” 20.000 de lei lunar. Si suma stabilitã de instantã este doar pentru primele patru luni ale acestui an, adicã doar pe perioada primei insolvente a Complexului Energetic Hunedoara.
“Admite în parte cererea formulatã de Casa de Insolventã GMC SPRL si în consecintã: Dispune achitarea din fondurile debitoarei Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA a onorariului administratorului judiciar Casa de Insolventã GMC SPRL Craiova, cuvenit acestuia pentru perioada 07.01.2016- 03.05.2016 în sumã totalã de 80.000 lei (20.000 lei/lunã x 4 luni)”, se aratã în solutia instantei de la Tribunalul Hunedoara.
Ce a fãcut administratorul judiciar de 20.000 de lei lunar?
20 de mii de lei pe lunã este onorariul administratorului judiciar. În prima parte a insolventei acesta a denuntat unilateral contractul colectiv de muncã, dosar aflat în litigiu în acest moment. Acelasi administrator judiciar, Casa de Insolventã GMC Craiova, a atras atentia minerilor cã grevele îi pot costa foarte scump, adicã falimentarea CEH.
În acest sens, cei de la casa de insolventã au emis în luna februarie a acestui an un comunicat de presã prin care le explicau minerilor grevisti cã soarta CEH este incertã având în vedere problemele financiare cu care se confruntã. Tot administratorul judiciar a elaborat raportul amãnuntit cu motivele care au dus la insolventa Complexului Energetic Hunedoara si s-au ocupat de partea judiciarã a insolventei societãtii.
Încã 20 de mii de lei pentru a doua insolventã?
Complexul Energetic Hunedoara a reintrat în insolventã în luna iunie a acestui an. Deja au trecut douã luni în care societatea energeticã se aflã în aceastã stare. Administrator judiciar a fost stabilit de instantã aceeasi Casã de Insolventã GMC Craiova. Rãmâne de vãzut dacã onorariul administratorului judiciar va fi stabilit tot la suma de 20 de mii de lei lunar sau nu. Cert este faptul cã si gestionarea procedurii insolventei este una scumpã pentru societate, dar bãnoasã pentru administratorul judiciar.
Bãtãlia administratorilor
La declararea insolventei Complexului Energetic Hunedoara zeci de lichidatori au vrut sã administreze judiciar Complexul. Motivatia: financiarã, salvarea societãtii sau lichidarea acesteia? Insolventa Complexului Energetic Hunedoara a trezit interesul lichidatorilor. Zeci de practicieni în insolventã au vrut sã “punã mâna” pe muribunda societate energeticã. Chiar si în conditiile actuale, de faliment nedeclarat, CEH poate fi o vacã numai bunã de muls.
“În cauzã au mai fost depuse un numãr de 42 de oferte de serviciu din partea practicienilor în insolventã organizati atât sub formã de societãti profesionale cât si cabinete individuale de practicieni în insolventã, membrii în UNPIR. Având în vedere multitudinea propunerilor în ceea ce priveste desemnarea administratorului judiciar provizoriu, instanta va da eficientã dispozitiilor art.45 al. L, lit. d, teza IV si V din legea nr. 84/2014 potrivit cãreia în cazul în care atât creditorii cât si debitorul au solicitat desemnarea câte unui administrator judiciar/lichidator judiciar va avea prevalentã cererea creditorului. Dacã creditorii solicitã a fi desemnati administratori judiciari /lichidator judiciar diferiti, judecãtorul sindic va desemna motivat pe unul dintre acestia”, aratã sentinta de deschidere a procedurii insolventei CEH.
Fiecare cu lichidatorul sãu. Creditorii au avut fiecare câte o propunere de lichidator pentru Complexul Energetic Hunedoara. La fel si societatea energeticã a avut propria propunere. Câstig de cauzã a avut însã UPSUROM INDUSTRY SRL Petrosani, societate aflatã la rândul sãu în insolventã.
Monika BACIU