Au crezut cã vor face o afacere, dar s-au înselat. Este povestea a zeci de mii de oameni, care si-au schimbat furnizorul de curent electric în ideea cã vor plãti o facturã mai micã la curent.
În Valea Jiului multe familii au fost sunate de reprezentantii unor companii de electricitate, iar pentru a-i convinge sã încheie contract cu ei li s-a promis un tarif mai bun decât cel pe care îl aveau. În schimb, s-au ales cu facturi mai mari si cu 20 de procente.
Potrivit datelor ANRE peste un milion de familii si-au schimbat furnizorul de curent electric anul trecut. Ei au cumpãrat curent la pretul mediu de 37 de bani. Ar fi trebuit sã facã o economie de 20%, teoretic, însã nu toti au simtit-o. Unii spun cã au facturi mai mici, altii cã nu simt schimbarea, iar altii chiar cã plãtesc mai mult. Pretul depinde de ofertã pe care a semnat-o fiecare client. În plus, într-o facturã, atât pe piata reglementatã, cât si pe cea liberã, sunt peste 10 componente, pe lângã pretul curentului. Acestea fac ca eventualele “oferte” ale furnizorilor, valabile doar pentru energia activã, sã fie anulate de restultarifelor, cele mai multe stabilite tot de stat si care în ultima vreme tot cresc. Statisticile oficiale aratã cã numai anul trecut preturile pentru electricitate au crescut cu peste 12%, iar anul acesta cu 2,46% în doar trei luni. Dacã vreti sã vã schimbati furnizorul, primul pas e sã intrati pe site-ul Autoritãtii de Reglementare în Energie unde existã un comparator de preturi. Firma pe care o alegeti poate sã fie de oriunde din România, nu conteazã în ce oras locuiti. În 2017, cei mai multi clienti au migrat spre firmele Enel, Electrica, EON si OMV Petrom, primele trei grupuri fiind si furnizori de ultimã instantã. Schimbarea contractului se face simplu, printr-o cerere depusã la  furnizorul nou, cu o copie de buletin. Atentie, nu se schimbã decât firma care va trimite  facturile – exact ca la portarea unui abonament de telefon mobil. Dacã sunteti nemultumit, puteti schimba furnizorul din nou, când doriti. În România sunt 5 mari furnizori, cei istorici, la care sunt încã alocate peste 7 milioane de gospodãrii, din totalul de 8 milioane si unde pretul este reglementat de stat. Pretul curentului aici a fost la finalul anului  trecut de 46 de bani pe Kwh.
Marius Mitrache