Nedeie pe muntele Tulisa de la Uricani. La sfârsitul acestei sãptãmâni, la Uricani va avea loc un eveniment pentru comemorarea eroilor neamului. Evenimentul de la poalele Retezatului va avea loc în data de 20 iulie.
”Cultura traditionalã este o compenentã fundamentalã si definitorie a identitãtii nationale a unui popor. Respectând traditia si acordând importanta cuvenitã locuitorilor zonei propun organizarea în data de 20 iulie 2013 aunor manifestãri care sã nuanteze si sã defineascã si mai bine rolul de conservare, cercetare, protejare, trasmitere, promovare si punere în valoare a culturii traditionale si a patrimoniului cultural uricãnean”, spune edilul orasului Uricani, Dãnut Buhãescu.
Dupã aproape un secol de la lupta de rezistenta împotriva austro-ungarilor pe Muntele Tulisa, în zona Vãii Jiului, eroii cãzuti atunci pe câmpul de luptã vor fi cinstiti asa cum se cuvine, în zi de sãrbãtoare, printr-un pelerinaj si o petrecere câmpeneasca în vârful muntelui. Localnicii, dar si autoritãtile din zona Valea de Brazi au hotãrât sã-i cinsteascã pe eroii cãzuti în lupta printr-o serbare câmpeneasca, în zi de sãrbãtoare, de Sfântul Ilie, pe 20 iulie, pentru ca, spun ei, acolo au murit atât soldati, cât si tãrani, localnici care au întemeiat primele gospodarii în zona de munte a Vãii Jiului, români si unguri.
”Aceste manifestãri fiind un semn al aprecierii luptei duse de bãstinasi pentru pãstrarea traditiilor momârlãnesti în data de 20 iulie 2013 se vor depune coroane la troita de lemn de pe muntele Tulisa, aceasta fiind ridicatã ca un omagiu adus eroilor uricãneni care si-au pierdut viata în Primul Rãzboi Mondial, fiind locul unde în toamna anului 1916 s-au dat lupte crâncene, localitatea fiind de trei ori pierdutã si cuceritã de cãtre armata românã”, mai spune sursa citatã. Manifestarea, prima dupã 90 de ani de la acele evenimente, se vrea o rememorare a timpului în care România trecea prin momente de cumpãnã, dar si un parastas pentru sutele de eroi din munte.
În ultimele decenii, de eroii din munte si-au adus aminte doar câteva familii de localnici, momârlani ale cãror rude au murit atunci. Tãranii au fãcut mereu praznice în memoria lor si acum li s-a împlinit un mare vis: acela de a avea un monument.
Nedeia în cinstea eroilor de pe Muntele Tulisa va avea loc la cota 1.780 m, la poalele Retezatului, în zona Valea de Brazi. Localnicii vor urca pe un drum de munte de zece kilometri, greu accesibil, pânã în inima muntelui, de la Drumul National 66A, în dreptul Putului 8 al minei, pânã la locul în care, cu un secol în urmã, era trasatã granita cu Austro-Ungaria.
Monika BACIU